Уханието на италианския коледен сладкиш Панетоне е истинска магия, а когато той е домашно приготвен, празникът е става незабравим!

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

100 ml топла вода
50 g мая
60 g захар
3 яйца
1 бр. ванилова шушулка
настъргана кора от лимон
1/2 ч.л. сол
160 g масло Lurpak
275 - 325 g брашно
70 g захаросана портокалова кора
70 g стафиди
1 яйце
50 g бадемови стърготини

КАК ДА ПРИГОТВИШ

1. Смеси топлата вода, маята и 1 супена лъжица захар. Остави да престои до получаване на пяна, около 15 минути.

2. В друга купа разбъркай яйцата, ванилията, лимонената кора, солта и останалото количество захар до получаване на въздушна и стегната смес. Добави сместа с маята.

3. Загрей маслото, докато започне да се топи.

4. Добави брашното към яйчената смес малко по малко, като започнеш със 180 g, и накрая добави разтопеното масло. Разбъркай остатъка от брашното към сместа (може да не се нуждаеш от цялото количество. Тестото не трябва да бъде нито твърде лепкаво, нито сухо).

5. Разточи тестото за 10 минути, докато стане меко и разтегателно.

6. Постави го в купа, омаслена с малко олио. Покрий го с чиста кърпа и остави да втаса на топло място за около час.

7. Оформи втасалото тесто в кварат. Поръси с портокалова кора и стафиди и го покрий отново с кърпа, като го оставиш да втаса още 30 минути.

8. Включи фурната на 180. Намазни форма за Панетоне с масло.

9. Внимателно прехвърли тестото във формата, намажи го с разбито яйце и го поръси с бадемови стърготини. Сложи да се пече, като го оставиш да се надигне до достигане на двойна големина.

10. Изпечи за още 35 минути.

11. Изключи фурната и остави сладкиша да изстине в нея. Нарежи и му се наслади на момента. Voilà!

(в материала има продуктово позициониране)