Дайте ми филия хляб с лютеница и нищо друго не ми трябва, толкова е вкусно! Мога да изям цяло бурканче, а ако добавя и сиренце...Стига да има кой да ми я направи. Защото домашната лютеница е с неповторим вкус и всякакви опити да ми внушат, че тази от магазина, колкото и да е скъпа, може и на йота да се доближи до домашно забърканата...не им вярвам.

Едно време отговорник по лютеницата беше баба. Всяко лято тя береше чушки и домати от градината, печеше, вареше, пълнеше бурканите, а после ние цяла зима мажехме с кеф филиите. За съжаление, баба вече я няма, а мама категорично абдикира от тази дейност с аргумента, че "няма време за подобна разправия". Сега аз варя лютеница на моите деца, за да не прекъсвам традицията, пък и за да се радвам на усмивките по лицата им, щом доближат до устичките си от домашната вкусотия.

Всъщност не е толкова сложно, колкото си мислите. Ако нямате чушки и домати, купете си от пазара. Аз лично ходя на Женския и досега продавачите не са ме разочаровали. Пък и цените си заслужават. Признавам, че за да си спестя продължителното изваряване на доматите, купувам готово италианско пюре, качеството му е страхотно. Все пак вие може да останете верни на оригинала. Изборът е ваш. Затова ви предлагам две рецепти: автентична домашна лютеница, която писателят и журналист Петър Величков е публикувал в книгата си "Какво хапнаха и пийнаха великите българи", както и моята любима рецепта за лютеница с червени чушки и мед.


Домашна лютеница (от книгата "Какво хапнаха и пийнаха великите българи")



Необходими продукти и инструменти:
15 кг домати, тип „Рома“ (по-месести са и са по-продуктивни)
10 кг червени чушки (Може и със зелени, но червените са по-сладки. Ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар)
5 кг патладжан
1 л олио
1 кафена чашка сол
2 кафени чашки захар
голяма тава – с размери 60 х 40 х 10 см, което прави 24 литра
гребло за бъркане – колкото може по-дълго, за да не ви опръска сместа, когато се пече
огнище и дърва
мелачка за месо (по-добре е с кухненски робот, че с мелачката е много уморително)
казан за варене на бурканите.

Начин на приготвяне:
Печене и белене на чушките и патладжана
След като се опекат и обелят, чушките и патладжаните се смелят с мелачка за месо. Смлените чушки и патладжани могат да се смесят в един съд и могат да се съхранят в хладилник за другия ден, ако сте решили да разделите работата си в два дни.

Мелене на доматите
Доматите трябва да се измият и също да се смелят с мелачката. Ако държите да премахнете семките и люспите, сместа ще се получи по-течна и ще се вари по-дълго.



Изваряване на домата
Огнището вече е запалено, смлените домати се изсипват в тавата и тя се поставя на огъня. В началото сместа е много водна и е добре да се изварява на силен огън, за да стане по-бързо. Водата се отделя отгоре и в началото не е необходимо да се бърка, но като започне да се сгъстява, сместа трябва да се бърка равномерно и постоянно. Изваряването трае от 30 до 60 минути, в зависимост от силата на огъня, но най-малко поне 40 минути.

Варене на лютеницата
След като се изварят доматите, се добавят смлените чушки и патладжани и така приготвената смес отново се вари и бърка. Огънят все още е добре да е силен и бъркането – непрекъснато, за да не загори. След около час сместа се сгъстява и като се бърка започва да се чува един особен звук „шлюууп“, което показва, че сместа се сгъстява. Щом при бъркането с греблото в тавата остава следа, която не се затваря и се вижда дъното ѝ, значи сваряването е приключило.



Пържене
След като лютеницата е достигнала необходимата гъстота, в тавата се изсипва 1 л олио, който зеленчукът успява да си го поеме, но ако не обичате много блажни ястия, можете да намалите дозата до 800 мл. Бъркаме пак около час при по-слаб огън, за да се изпържи зеленчукът по-добре. Когато сместа започне отново да се сгъстява и греблото да оставя следи по дъното на тавата, се добавят 1 пластмасова кафена чашка сол и 2 непълни чаши захар. Ние използваме пластмасова кафена чашка за мярка и една непълна чашка сол е достатъчна за тази доза. Можете да пробвате и с по-малко и да определите мярката на вкус. Захарта се слага, за да убие киселия вкус на домата. Със същата мерителна чашка слагаме две непълни чаши захар. Ако следата от греблото остане и не се затвори, значи лютеницата е готова. Сваля се от огъня.

Пълнене на бурканите
След като готовата лютеница поизстине, трябва да се насипе в буркани.



Стерилизация
Затворените буркани се поставят в метален казан, пълен с вода и отново се слагат на огъня. След като водата заври, се оставят да поврат 15-20 минути, след което се свалят от огъня и се изваждат от казана. Така приготвената лютеница може да издържи до следващото лято и цяла година да бъде вкусна храна за цялото семейство.



Моята бърза лютеница с мед

Продукти:

13 кг червени чушки, 4 кутии италианско доматено пюре, 200 грама мед, олио, сол на вкус.

В градски условия изпичам чушките в чушкопек. Още горещи ги слагам в найлонов плик, за да се задушат хубаво и по-лесно да се обелят. Вече почистени, ги минавам през месомелачката на едрата решетка. Смесвам чушките с доматеното пюре, меда и олиото. Солта оставам за накрая. Слагам лютеницата в голяма тенджера на котлона на средна температура и чакам сместа да кипне. Бъркам непрекъснато, защото лесно загаря. Това продължава около 10 минути след завирането на сместа. Посолявам. Още топла насипвам лютеницата в сухи буркани и затварям. Стерилизирам 15 минути. Вкусът на тази лютеница, която е по-сладка заради меда, е наистина страхотен и децата я обожават.


Да ви е сладко!