Автор
Woman.bg

Как да си приготвите уникално плодово фрапе

Представяме ви една рецепта за плодово фрапе с ягода и манго. Нужните съставки са:

100 гр. плод

30 мл. фреш лимон

20 мл. плодово пюре

15 мл. захарен сироп

Изсипваме всички съставки в блендер с лед. Разбиваме, докато се получи смес тип скрежина. Гарнираме със съответния плод и дехидратиран лайм.



Още любопитни факти за мангото:

То е култивирано за първи път в Индия, но се отглежда в Югоизточна Азия. Мангото е най-продавания плод в света. Много малко хора знаят, че то расте по дървета, които достигат до 45 метра височина. Плодовете достигат до половин килограм, а докато не са узрели от тях се произвежда най-популярната индийска подправка - къри.
Сред най-полезните за сърцето плодове се откроява мангото, което доставя на организма изключително полезните вещества фибри, мед, калий и полифеноли. В мангото се съдържат две мощни антиоксидантни съставки – витамините А и С, които допринасят за намаляването на неблагоприятното въздействие на свободните радикали върху кожата.



Какво не знаем за ягодите?
Първите, “престрашили се” да я отглеждат ягоди били французите още през 14 век. Официално в България “старт” на ягодовата култура се дава от един чех на име В. Стрибърни, който бил учител в земеделско училище у нас. През 1889 година той внася няколко корена от различни сортове градински ягоди. Към днешна дата съществуват над 500 сорта. Преди около година британците ни представиха най-новият особено интересен сорт с бял цвят и вкус на ананас.
В 100 грама от плода ще намерите два пъти по-малко захари в сравнение с портокалите и кивито и около 90 % вода. Калорийната им стойност е едва 30KJ на 100 грама. Богати са както на минерални вещества, така и на витамин С, каротин и витамин Е, калций, фосфор и магнезий.