По време на 40-дневния Коледен пост трябва внимателно да подбираме храната си, съветват диетолозите.

Според тях, трябва да се обърнем към лекар преди да спрем консумацията на животински продукти за толкова дълго време.

Коледните пости, освен че за някои пречистват духа, пречистват и тялото. Дългото лишаване от животински продукти обаче крие и своите рискове. Животинските продукти внасят белтък, който е свързан с имунната защита, особено в тези студени месеци, когато вирусите са в изобилие. Алтернативата е консумацията на повече бобови храни, най-вече соя, пише dete.bg.

Една от най-питателните храни, според диетолозите, е тиквата, особено когато я консумираме с мед. Винаги, когато почувстваме глад, трябва да хапнем нещо, съветва Нова телевизия. Така по време на пост, например, можем да закусим мюсли с чай или вода. Втората закуска може да е зеленчук или плод. Обядът може да е салата плюс боб или леща.

Следобедната закуска са ядки или плод, а вечерята е салата, картофи, приготвени по наш избор и десерт.

Независимо от обилната храна, винаги има възможност да чувстваме дискомфорт. Важно, според диетолозите, е и разнообразното хранене по време на пост, за да бъде и здравословно.

Вижте и няколко рецепти:

Доматена крем супа

Необходими продукти:


2 кг домати
2 глави кромид лук
5 моркова
4 скилидки чесън
3 стръка магданоз
200 гр фиде
50 мл олио
щипка черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Доматите се попарват с гореща вода, обелват се и се нарязват на ситно. Лукът и морковите се почистват и се нарязват на ситно. В предварително загрята тенджера се сипва олиото да се загрее леко. Добавя се сол. Слагат се морковите и лука да се задушат в мазнината на умерен огън, докато поомекнат. Добавя се фидето и се пържи, като се обръща с дървена лъжица заедно със зеленчуците на умерен огън до златисто. Добавят се доматите. Долива се с 2 ч.ч. топла вода и се оставя да ври на умерен огън до готовност – за да се свари фидето. Накрая се добавят ситно нарязани магданоза, обеления и смачкан чесън и черния пипер.

Подлучени печени тиквички

Необходими продукти:


2 тиквички
2 стръка пресен чесън
3 стръка магданоз
3 стръка копър
сол
зехтин
брашно
оцет

Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на колелца с дебелина около 3 мм. Леко се посоляват и се оставят за половин час. Отцеждат се от водата, която са пуснали. Всяко колелце се овалва в брашно и се подреждат в обилно намазнена със зехтин тавичка едно до друго. Върху всяко се капват по няколко капки зехтин. Пекат се на средна скара, на силна фурна. Когато леко покафенеят, се изключват и се изчаква до по-добро запичане. Магданозът, копърът и чесънът се нарязват на ситно. С решетеста лъжица се изваждат тиквичките и се нареждат в плитко плато. Поръсват се обилно с нарязаните подправки и оцет на вкус. Нарежда се втори ред върху първия и отново се подправя с оцет и зеленината.

Зеленчукова паеля

Необходими продукти:


400 гр ориз
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 моркова
300 гр карфиол
1 тиквичка
1 червена чушка
2 домата
200 гр зелен боб
щипка черен пипер
6 с.л. зехтин
сол
зеленчуков бульон
шафран

Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се измиват, като доматите се настъргват на ренде, а останалите се нарязват на средно големи парченца. Карфиолът се сварява в зеленчуковия бульон. В по-голям тиган се запържват ситно нарязаните лук и чесън за около 5 минути. Прибавят се морковите, зеленият боб, червената чушка и карфиолът. Разбърква се добре и се оставя за около 10 минути, като се бърка от време на време. След това се прибавя тиквичката. Огънят се намалява и се оставя така за около още 15 минути. Прибавя се настърганият домат, като се пържи и той 5 минути. Прибавя се червеният пипер и 1 минута след това се добавя и оризът. Разбърква се много добре с дървена лъжица, така че да се смеси със зеленчуците. Шафранът се слага в зеленчуковия бульон и се изсипва върху паелята. Разбърква се добре и се оставя да поври около 18-20 минути.

Карамелени тиквени кубчета

Необходими продукти:

1 кг тиква
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
печени орехи

Начин на приготвяне:

Захарта се карамелизира и след това се добавя 1 ч.ч. гореща вода. Бърка се, докато карамелът се разтвори. Нарязаната на кубчета тиква се нарежда в тава, залива се с карамеления сироп, поръсва се с малко олио и се пече в силно загрята фурна около 20-30 минути. Преди поднасяне се поръсва с едро нарязани печени орехи.

Яхния от маслини с лук

Необходими продукти:


1/3 ч.ч. олио
6 глави лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
2 с.л. доматено пюре
250 гр маслини без костилки
2 с.л. магданоз
2 ч.ч. бульон
1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Лукът се задушава със солта в олиото. Добавя се брашното и когато се запържи, се слагат червеният пипер и доматеното пюре. Прибавят се бульонът и маслините и се оставя да ври на тих огън до готовност. Накрая се прибавят черният пипер и магданозът.