Доматите ставали за вино – това упорито доказва Паскал Миш в Канада, дори се е сдобил със съответните документи, за да произведе своето “OMERTO”.

40-годишният Паскал Миш е белгиец по произход и за трета поредна година предлага в Канада и САЩ новия си продукт – вино от домати. Той твърди, че напитката със златист цвят и прекрасен букет от аромати, е истинско вино и по нищо не отстъпва на еликсира от грозде, с който сме свикнали, съобщава novinar.bg

Канадските любители на виното са първите, които имат късмета да го опитат. Тази година Паскал очаква с нетърпение да узрее реколтата в неговото “лозе” от 6200 стръка специални сортове домати, за да пусне на пазара поредната партида. За изминалите 2 години той е пласирал 65 000 бутилки от своето доматено вино “OMERTO”.

Месарят от Белгия Паскал Миш се премества в Квебек, Канада преди 9 години. Желанието му да изпълни мечтата на своя прадядо се осъществява след доста усилия. Той прави дори невъзможното, за да убеди бюрократите, че доматите са плод, а не зеленчук и от тях е възможно да се произвежда алкохол, за да получи разрешително за производство и продажба. Както рекламира на своя сайт, тайната рецепта на доматеното вино се пази в семейството му вече 4 поколения.

Изобретена е от неговия прадядо Омер и затова виното носи неговото име “ОМЕРТО”. Виното се прави по класическата технология, както и от грозде. След като отлежи 9 месеца, то вече няма никакъв доматен привкус и дори опитни сомелиери се затрудняват да го определят.

Към необикновеното вино от домати има интерес, твърди Паскал. Той предлага своя продукт в няколко магазина в Квебек на символичните 35$ за бутилка. Мечтае да завладее и пазарите на Стария континент, но едва ли – дори и у нас по закон “вино” се нарича напитката от грозде, а домата ядем на салата.