Автор
Цвета Герчева

Кажи ми какво закусваш и ще ти кажа какво ти предстои: добрата храна вещае щастие

Кой каза закуска? Неее, не се мръщете, споделяйки, че не закусвате. Това е неправилно, вредно и води до калориен дефицит, който причинява сериозно хапване на обед и вълчи апетит към 3-4 часа. Не бива да правите така. Горе-долу така звучат съветите на повечето нутриционисти, що се отнася до първото ядене за деня.

Добре де, ще съм честна - и аз мразя да закусвам, особено през седмицата. Шансовете да се наспя, да стана навреме за работа, да се облека, да направя кафе и фреш за любимия, да му обърна нужното внимание и да успея да го изпратя на работа след кратка беседа на тема "Аз какво да облека днес - риза или фланелка?" без да си срежа вените, клони към нула. И искате да ми кажете, че някъде по това време на деня трябва да седна спокойно и да хапна здравословна закуска. Ама вие сте големи оптимисти!

И все пак, с годините си изградих навик - закусвам винаги, когато имам време за това. За сметка на забързаните дни през седмицата, уикендът е времето за спокойствие, уединение, пълен релакс и хармония. И понеже напоследък се уча да програмирам хубавите моменти в главата си предварително, миналите събота и неделя бяха точно такива - по план перфектни: без приятели, без катерене по върхове, без денивелация от над 2 000 метра, без напрежение, стегнати раници, карти, маршрути и шофиране по 3-4 часа. Просто останахме вкъщи и в 10 сутринта, след сладко наспиване, "изскочих" с идея за перфектната закуска.

От няколко години гледам приказно направени закуски в купа с плодове и поръски от ядки и семена, но все не мога да събера смелост да направя и аз нещо подобно вкъщи. Имах чувството, че се прави трудно, няма да мога да постигна симетрия и изобщо суперкупите ми за закуска няма да станат като на блогърките. И да ви кажа - грешала съм.

Имах в хладилника няколко кофички високопротеинова извара с нула процента съдържание на захар на Exquisa ZERO, както и от тяхната супер вкусна извара Exquisa Fitline с йогурт и плодове и реших да избухна. Откакто преди година открих Exquisa и успях да обясня на колегите в офиса, че това не е плодово мляко, а кварк - високопротеинова извара, която може да осигури до 80% от дневния минимум протеини, вече имам и няколко съмишленика, които виждам, че често си купуват Exquisa с боровинки или вкусът им с кокос и 0% захар и обядват само това. Изобщо, продуктът е страхотен, а ако се осмелите, като мен, да направите купа с вкусна закуска - няма да съжалявате.

В хладилника ми имаше оскъдно количество авокадо, малко нар, круша от градината на село, резен пъпеш, изобщо - личи му на моя хладилник, че ползвателите му са големи приключенци и рядко се задържат вкъщи.

За моята "инстаграм закуска", както я нарече любимият, използвах Exquisa ZERO с нула процента захар с кокос (обожавам този вкус) и любимата ми кофичка високопротеинова извара с йогурт и плодчета от боровинка. Плодовете са минимум 10 процента от цялото съдържание, така че в кофичката ще откриете наистина богат натурален вкус.

В заключение, след около 10 минути и поне 5 шеговити подмятания от страна на втория ползвател на закуската в стил: "Не може ли всичко да го смесиш и да го даваш да хапнем, че съм гладен", се получиха страхотни суперкупи, пълни с протеини, фибри, плодове и с щипка любов.

Ето какво сложих:

Малко зрънца от нар

Домашна круша

Авокадо

Счукано ленено семе

Семена от чиа

Белен шамфъстък

Клонка мента

Опитайте и вие, ще ви хареса! Лесно е и е идеалната закуска/обяд в офиса или вечеря на крак преди тренировка. И е вкусно, много вкусно и съвсем опровергава митовете, че то като е полезно няма как да е и много приятно за небцето. Е, оказва се, че има.

(в материала има продуктово позициониране)