Автор
Ева Лъчезарова

Кекс с морков и портокалова кора на Невена

Преди време публикувахме интервю с първия музикален идол на България – Невена Цонева.

Тогава тя сподели с нас отношението си към готвенето:

„Готвя от скоро, но се оказа, че ми се отдава, освен това ми действа успокояващо. Обичам всеки път да правя различни неща, но има една рецепта, която често използвам – стана моя запазена марка.”

Рецептата е за кекс с морков и портокалова кора, ето я и нея:

Продукти:

2 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 яйце
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка сол
3 ч.л. какао
100-ина г стафиди
100-ина г овесен ядки
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. кафява захар
1 по-голям морков
кората от един портокал
сладко (от малини, череши или др.).

Начин на приготвяне:

В по-голяма купа се слагат брашното, бакпулверът, канелата, какаото, стафидите, овесените ядки, ванилията, яйцето (може и други неща по желание). В блендер се разбиват портокаловата кора, морковът, зехтинът и захарта – на крем, който се прибавя в купата при другите продукти. Меси се добре до получаване на тесто.

В намазнена тавичка се разточва половината от тестото, след което върху него равномерно се разнася сладкото. Отгоре внимателно се разстила и останалата част от тестото. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15-ина мин. Кексът е готов, когато стане шоколдово-кафяв по края. След като го извадим от фурната наръсваме с пудра захар.