Необходими продукти:

320 г череши
3 яйца
2 ч.ч. захар
1/2 кофичка кисело мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Черешите се измиват и се почистват от костилките, след което се нарязват на половинки.

Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се киселото мляко, бакпулверът и олиото и отново се разбърква. Добавя се брашното на части, докато стане гладка смес.

Изсипва се в намазнена и набрашнена форма за кекс. Черешите се овалват в малко брашно и се разпределят равномерно, като част от тях се натиска леко към дъното, друга се оставя на повърхността.

Пече се в предварително загрята на 180 ºС фурна. Когато кексът се надигне и хване коричка, се изважда и се покрива с алуминиево фолио. Фурната се намалява и се пече на 150 ºС до готовност.