Автор
Ева Лъчезарова

Коктейлът, наречен живот - забъркай го сама и се наслаждавай

“Работа, сън и коктейл с водка” - това е формулата на популярната дизайнерка Вера Уанг за това как успява да остане вечно млада на 70-годишна възраст.

Напоследък все повече чуваме, че е важно да се грижим за себе си, че за да имаш какво да дадеш, първо трябва да напълниш своята чаша и че времето насаме е безценно. Много малко от нас обаче успяват реално да си го дадат, а вдъхновена от Вера и нейния откровен поглед към живота, реших да си изградя собствена формула, с която да презареждам батериите си и да се върна към себе си.

Дадох си месец, за да забъркам моя коктейл, наречен живот и след няколко опита и грешки, установих, че е чудесно да комбинирам медитация, добра книга и … коктейли разбира се.

През последните две години стресът залива всички ни непрекъснато, от телевизора, от телефона, от разговорите с най-близките ни хора. За съжаление реалността стана толкова противоречива, че нуждата ни буквално да се “изключим” от нея стана жизнено важна. Тук на помощ за мен дойде медитацията - признавам си, в началото ми беше изключително трудно, а в главата ми се въртяха всякакви мисли от това дали съм изключила ютията в другата стая, през “важното” напомняне от страна на мозъка ми, че онзи ден купих авокадо, което ако не изям днес ще се развали.



Всеки, който се е опитвал някога да медитира, е наясно с мислите, които се въртят в главата ти в такъв момент - “изглеждаш глупаво”, “не си затваряй очите, ами ако падне комета на Земята” или пък “точно сега се пробуди острата нужда да се почешеш по ухото”. Тук рецептата е много простичка - приемете, че мозъкът ви се закача с вас, поставя на изпитание волята и търпението ви и че мислите всъщност не спират, а медитиращият човек просто наблюдава как те минават, без да се вкопчва в тях или да ги анализира. От тук нататък всичко става по-лесно и приятно.



Втора стъпка от моята формула, която ми помага да се върна към себе си, са книгите. Дълго време ги събирах като паметници върху нощното шкафче, купувах все нови - без да ги прочитам и се чувствах ужасно гузна пред тях и портфейла си. Наскоро обаче смених тактиката си. Вече не се стремя да прочета всяка книга от корица до корица, както в училище. Започнах да общувам с книгите като с живи същества - разглеждам съдържанието им, отварям на случайна страница, за да получа посланието, което точно в този момент има за мен съответното издание, водя си читателски дневник, в който попълвам собствените си мисли и добавената стойност, която всяка страница ми е дала. Така изведнъж книгите оживяха и от паметници, събиращи прах, се превърнаха в пълнокръвна част от живота ми, част която ми носи вдъхновение, развива интуицията ми и ми показва, че все пак в света има капчица надежда за нещо по-смислено и добро.



Ето че стигнахме и до третата и най-забавна стъпка от моята формула. Тя се роди наскоро, когато у дома имахме нужда от нещо различно и вдъхновяващо, върху което да съсредоточим вниманието си. Така реших да отваря работилница за коктейли у дома, която вече прерасна в средство за грижа за себе си. Днес моята работилница съществува в малко по-различен формат - всяка седмица отделям малко време, в което експериментирам с нов коктейл, а в края на месеца всички у дома заедно избираме коктейл на месеца - миналата година дори си направихме календар с всички 12 коктейла, които бяхме избрали преди това. Тайната ми за такова разнообразие е, че експериментирам както с алкохолни коктейли, така и с безалкохолни - и в двата случая магията на това да смесиш различни вкусове си остава, а когато добавиш и щипка радост, нещата са още по-красиви. Често за основа използвам Schweppes, като подбирам подходящия спрямо аудиторията на моята работилница за коктейли. За дамска вечер почти задължително се спирам на Schweppes розов тоник, за безалкохолни коктейли подбирам Schweppes мандарина, а за вечерите с джин - класическият тоник си остава незаменим.



За да ви вдъхновя и вие да опитате у дома, ще ви споделя и една от любимите си рецепти. Не забравяйте обаче, че чарът на всеки коктейл си остава в това да експериментираш и да развихриш въображението си.

Супер свеж коктейл

Необходими съставки

Сокът от 1 лайм
100 мл сок от грейпфрут
100 мл Schweppes розов тоник
Кокосова захар на вкус
Щипка сол

Начин на приготвяне

Смесете сока от лайм и грейпфрут, заедно със захарта и солта в шейкър или блендер. След като сместа е готова, налейте и розовия Schweppes тоник. Ако пък искате да направите този коктейл алокохолен, можете да добавите водка или джин. Свежо, вкусно и много вдъхновяващо!

Истината е, че коктейлът, наречен живот зависи изцяло от нас самите и е много важно какви съставки предпочетем да сложим в него. Предизвикваме ви да се отдадете на предизвикателството и да изградите своята собствена формула за щастие още сега!

(в материала има продуктово позициониране)