Неделя винаги е празник и повод да се поглезим с нещо вкусно и ароматно. Коледният венец със сирене чедър се топи в устата и носи истинска наслада на небцето и душата.

Приготвяне: 35 мин.
Брой порции: 15

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

450 g брашно с набухвател
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. ситно нарязан свеж розмарин
110 g охладено масло Lurpak, нарязано на кубчета
300 g настърган зрял чедър
1 голямо яйце
200 ml мляко, плюс допълнително за намазване
стръкчета розмарин, за декориране
маслини, за поднасяне

КАК ДА ПРИГОТВИШ

1. Загрей фурната на 220°C (200°C за фурни с вентилатор). Покрий две големи тави с хартия за печене.

2. Пресей брашното заедно със солта в голяма купа. Сложи и розмарина и разбъркай. Добави кубчетата масло и с помощта на пръстите на ръцете втрий в брашнената смес, докато се получат маслени трохи. След това добави 3/4 от настъргания чедър.

3. Разбий яйцето с млякото и прибави към маслените трохи. Объркай тестото с ръка и го прехвърли върху набрашнен плот. Омеси го за няколко минути с ръце, докато омекне.

4. Разточи тестото до дебелина от 3 cm и от него изрежи кръгчета с диаметър 3-4 cm, които се подреждат в едната тава за печене във формата на кръг, като леко се припокриват. Необходими са около 15-16, за да оформиш единия венец. Останалите кръгчета подреди по същия начин във втората тава.

5. След като подготвиш венците, намажи с мляко и поръси с остатъка от чедъра. Печи около 12-15 минути или докато се надигнат и станат златисти.

6. Остави да се охладят за няколко минути и гарнирай с пресен розмарин, маслини и купичка масло Lurpak. Voilà!

(в материала има продуктово позициониране)