В най-празничното време от годината е време за сладки изкушения и много добро настроение. Ето защо днешната рецепта е перфектна подготовка за предстоящите дни - коледни мъфини с ром! Звучи невероятно, а ние ви предоставяме най-добрата рецепта, с която ще впечатлите всички вкъщи.

Приготвяне: 1 ч. и 20 мин.

Брой порции: 8

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

150 g френско грозде
150 g златни стафиди
150 g черни стафиди
100 g захаросани череши, разполовени
100 g тъмен ром
100 g масло Lurpak
100 g кафява захар Мусковадо
2 яйца, разбити
фино настъргана кора и сок от 1 портокал
150 g брашно
щипка сол
1 ч.л. смлени подправки
50 g кастер захар
пекан, филирани бадеми и захаросани череши, за декорация

КАК ДА ПРИГОТВИШ

1. Постави трите вида сушени плодове (френско грозде, султана и стадифи) и захаросаните череши в купа. Добави рома, като разбъркаш добре. Покрий и остави на хладно място за поне една нощ, но не повече от два дни. По този начин стафидите омекват и твоите мъфини ще бъдат неустоимо сочни.

2. Загрей фурната на 160ºC (или 140ºC за фурни с вентилатор). Постави 8 броя хартиени формички в тавичка за мъфини.

3. В голяма купа разбий маслото и кафявата захар до получаване на лека и въздушна смес, като използваш дървена лъжица или електрически миксер. Постепенно добави яйцата, като разбъркваш добре. Добави кората и сока от портокал.

4. Пресей брашното, солта и подправките в купата, като ги объркваш с голяма метална лъжица. Добави омекналите сушени плодове и отново разбъркай добре. Изсипи сместа в хартиените формички за мъфини и печи за около 50 минути. Остави да се охладят напълно.

5. Изсипи кастер захарта в касерола с 100 ml вода. Затопли леко, за да се разтопи, а след това остави да кипне за 1-2 минути. Намажи мъфинчетата и аранжирай пекана, филираните бадеми и захаросаните череши отгоре. Накрая отново глазирай и voilà!

(в материала има продуктово позициониране)