Ковид десерт се превърна в разтърсващ хит насред пандемията в Прага

Ресторант в емблематичния център на Прага предлага на клиентите си удивителен десерт с формата и вида на новия коронавирус. Това същинско произведение на кулинарното изкуство изобретателката му е сътворила в опит да спре спадът в бизнеса.

Всъщност "Черната мадона" никога не се е оплаквала от липсата на посетители, привличаща ги със своя кубичен интериор. Този път обаче пандемията от Ковид-19 е оставила своя отпечатък върху заведението заради чувствителния спад на туристите в Чехия. Страната се бори с едно от най-високите нива на коронавирусни инфекции в Европа.


Създател на десерта е Олга Будник - украинка, която живее в пражката столица от шест години. Идеята ѝ хрумнала още по време на затварянето през пролетта. „Намерих снимка на вируса в интернет и измислих подробно как да направя десерта - как да направя шиповете, какъв ще бъде цветът и приготвих всичко“, разказва тя пред Ройтерс.

В резултат се получило един наистина неочаквано изкусителен и много вкусен деликатес, признава гордо създателката му. Размерът на сладкиша е малко по-малък от този на тенис топка, покрит е с шоколадова глазура и е напръскан със спрей от какаово масло. Бял шоколад и сушени малини изграждят "шиповете" на вируса. А пълнежът му е съставен от шам-фъстък с малиново пюре и малини в средата.

Десертът се оказал толкова атрактивен за клиентите, че към момента продажбите му надхвърлят 100 на ден и нарастват все повече.

„Кризата с коронавируса означава огромен спад за нас в десетки проценти, както за други гастрономически предприятия“, жалва се маркетинг мениджърът на заведението Войтех Херманек. „Но в същото време това беше шанс да извадим тортата с форма на коронавирус, която е символ... показващ, че не всичко е загубено“, допълва той.

Окрилена и вдъхновена от големия успех с Ковид десерта Будник вече има идея и за следващия кулинарен бум - сладкиш на тема ваксинация срещу COVID-19, който трябва да има вкус на цитрусови плодове и ликьор. "Ще има много лимонов сок с малко алкохол", разкрива тя.

Четете още: Чийзкейк с тиква и шоколад