Великден наближава, време е за вкусни козуначени кифлички.

Необходими продукти:

1 ванилия
250 мл. прясно мляко
5 яйца и 1 жълтък за намазване
80 мл. олио
80 гр. масло
250 гр. захар
50 гр. мая
1 ч.л. сол
1 кг. бяло брашно

Начин на приготвяне:

Разбиваме маята с малко брашно и прясно мляко. Оставяме я около 20 минути, за да набухне.

Затопляме леко всички други продукти и ги смесваме с маята.

Месим продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. "Бием" го 100 пъти в масата и го оставяме да втасва за 60 минути, не повече.

След това, разделяме тестото на малки топчета и тях оформяме като кифлички в предпочитана форма, намазваме ги с жълтък и ги поръсваме със захар. (По желание може да сложим стафиди или ядки върху всяка за декорация).

Печем кифличките в предварително загрята фурна, на 220 градуса за около 20-30 минути. Източник: kulinaria.bg