Великден наближава, а на трапезата в тези дни има две неща, които са приети като задължителни - яйца и козунаци. Днес ще спрем вниманието си върху приготвянето на козунака.

Козунаците се появяват като част от менюто на софийските сладкарници преди десетилетия. Те са част и от домашната трапеза, като са били старателно приготвяни от нашите баби и прабаби.

Ако правите за първи път този сладкиш, няма да ви е лесно, тъй като се изисква търпение и здрави ръце. Но, както знаем, с желание всичко се постига. Ако нямате опита на баба, то поне прегледайте няколко рецепти за направата на козунак и вижте какви продукти са ви необходими, когато отидете в магазина, за да пазарувате. Яйца, захар и масло са сред задължителните.

Дори и за първи път да правите козунак, бъдете уверени и спазвайте някои прости, но важни правила. Оставете всички продукти, които вече сте набавили, на стайна температура. Месенето е важна част. Имайте предвид, че блъскането на тестото в масата не може да разтегли глутеновата нишка. Не бива и да хвърляте тестото отвисоко. Няма нужда от това, защото ще вложите ненужни сили по този начин. Затова преди да се захванете сами с месенето, е добре да сте взели поне един урок по месене. От мама или от баба.

Необходимите продукти за козунака са: 1 кг. брашно, 40 гр. мая, 5 яйца, 200 гр масло или 150 гр мас, ½ чаша мляко, 200 гр захар, лимонова кора или ванилия. Не са чак толкова много продукти, помнят се лесно, но все пак си запишете на едно листче какво точно ще ви е необходимо, за да не забравите нещо важно, когато отидете в магазина.

А ето и начин на приготвяне:

Трябва да поставите брашното в дълбок съд. В една чаша слагате маята, лъжичка захар, хладко мляко и разбърквате с лъжичка. След което слагате чашата на топло, за да кипне маята. След десетина минути маята шупва и изпълва цялата чаша. В брашното правим вдлъбнатина, в която през една цедка изсипваме маята. С малка лъжичка разбъркваме маята с малко брашно и така получаваме квасеца. Съдът трябва да е на топло, за да втаса. Докато втаса трябва да се приготви сместа, с която ще размесваме тестото. В тенджера слагаме яйцата и ги разбиваме, докато станат на пяна, после прибавяме млякото, маслото, ванилията и захарта и отново разбъркваме.

А после започва и голямото месене. Най-важната част. Размесването на тестото може да става с дървена лъжица или с ръце. Тестото се посолява със сол и се меси. Добре измесеното тесто трябва да се поръси с брашно, и да се покрие с кърпа. Съдът се слага на топло докато втаса тестото. След това вадим тестото на масата и започваме да месим.

Слагаме тестото да се пече в умерено загрята фурна. След като стане готов, козунакът се нарязва чак когато изстине. Поднася се, като го поръсите със захар.

Първият опит се помни винаги. Месенето ни учи на търпение, а тестото, според легендите, може да чуе и види всичко...