Какво хапват по света на Великден? Ще се изненадате какво многообразие от лакомства се приготвя в различните страни за християнския празник – печива със салам, гофретни рула, невероятни торти и какво ли още не!

1. Цуреки


В Гърция цуреки (лабропсомо) е традиционен великденски козунак. Прието е да се оформя на плитка и да се сервира с боядисаните яйца.



2. Какавелу

Традиционен корсикански козунак-геврек, който се прави от хлебно тесто. В него обикновено се „вплита“ и варено яйце. Козунакът е с лек сладникав вкус и аромат на портокалова кора.



3. Коломба ди Паскуа

Формата на Коломба ди Паскуа символизира гълъб. Ястието е традиционно за Италия и се поръсва със захар и настъргани бадеми.



4. Великденска торта

Британска великденска торта с марципан. Марципановите топчета символизират дванадесетте апостоли. Подобни торти са станали популярни във Великобритания към края на викторианската епоха. Сред съставките непременно има настъргана лимонова или портокалова кора и сушени плодове. Блатовете се правят от брашно, краве масло, захар и яйца.



5. Мазурек


Мазурек е плосък пай, който в Полша сервират на Великден. В някои региони мазурек се пече на Коледа. Има много разновидности на великденския сладкиш – с желе, със сушени плодове и с ядки.



6. Руло с мак

Руло с мак често се прави на Великден в някои страни от Централна и Източна Европа



7. Пизеле

Това са традиционни италиански гофрети, приготвени от брашно, яйца, захар и краве масло. В пизеле се добавя и анасон, ванилия и лимонова кора. Такива гофрети се сервират не само на Великден, но и на Коледа и на сватби. Плънката е от подсладена извара или ядки в сироп.



8. Кулуракия

Тези бисквити се сервират в Гърция след Страстната събота. За аромат в тях се добавя сусам, ванилия и карамфил. Понякога бисквитите се украсяват с яйчена глазура.



9. Керстстол

Този холандски кекс с овална форма се приготвя за Коледа и за Великден. В средата му често се слага бадемова паста или марципан. Понякога се добавят вишни, парченца ябълки, киви или орехи.



10. Инулиата

Тази овална питка е родом от Корсика. Прави се от хлебно тесто, в което обикновено се добавя сухо бяло вино и зехтин.



11. Хорназо

Испански месен пай с пълнеж от свинска кайма, наденички и варени яйца. При хорназо яйцето се оставя с черупката.



12. Фолар

Традиционно португалско ястие, което има редица разновидности. Тестото може да бъде както солено, така и сладко. Задължителна съставка на фолара обаче е месото – свинско, шунка или салам. В сладката версия на фолар се добавя анасон и канела. Печивото може да се украси с цяло варено яйце.



13. Солдра

Това празнично ястие е родом от Силезия. На практика представлява нещо като тутманик, напълнен с пушени наденички, шунка или бекон.