Автор
Woman.bg

Краставицата не е само за таратор. Убедете се сами

Време е да поговорим сериозно за едно често пренебрегвано произведение на природата - истинската, градинска, слънчева и сочна, свежа и сладка краставица!

Говори се, че Нейно превъзходителство е пренесена от Индия в Европа от самия Александър Македонски. Но древната ѝ история започва хилядолетия назад във времето, когато някогашните перси са я култивирали.

Този невероятен зеленчук, а според някои – плод, със своя свеж вкус и аромат от незапомнени времена властва на трапезите по цял свят. Що се отнася до хранителните му качества, те са наистина впечатляващи! Благодарение на богатото си съдържание на витамин К и пантотенова киселина, мед, калий, манган, витамин С, фосфор, магнезий, витамин Н (биотин), витамин В1 и редица антиоксиданти, краставицата се бори успешно с дехидратацията на организма и, забележете, намалява риска от развитие на рак.

Ако ви разкрием какви ползи за здравето има още, свят ще ви се завие – предотвратява възпаленията, грижи се за тургура на кожата, бори се със стреса, подпомага храносмилането и работата на сърцето.

Колкото и странно да звучи на някои не особено изпипани до съвършенство гурмани, с нейното ключово участие може да си приготвите не само таратор, но и истински кулинарни шедьоври!

Някои по-изтънчени люде си я похапват силно изстудена, гарнирана със сметана или мед. Нас ако питате, обаче, освен натурална и нарязана на тънки парченца, краставицата е великолепен компаньон, щом стане дума за кулинарно изкуство.

Та да си дойдем на думата и да поднесем на вниманието ви три семпли, но вкусни идеи с участието на Нейно превъзходителство краставицата:

Пълнени краставици

Продукти:

4 бр. краставици
100 г цедено кисело мляко
копър
сол

Приготвяне:

Краставиците се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина 2 см. Средата им се издълбава. Извадената част се накълцва и се смесва с цеденото мляко, нарязания на ситно копър и солта. С така получения сух таратор се пълнят цилиндърчетата краставица.

Маринована салата с краставици

Продукти:

2 бр. краставици
1 с.л. сол
90 г захар
175 мл сайдер
1 с.л. ябълков оцет
3 с.л. копър
черен пипер

Приготвяне:

Краставиците се нарязват на тънки резени. Слагат се в голяма купа за отцеждане и се поръсват със сол. Оставят се за 1 час, след което се изваждат и поставят върху кухненска хартия.

Захарта, сайдерът и оцетът леко се загряват. След като захарта се разтвори, сместа се отстранява от огъня и се оставя настрана да се охлади. Резените краставици се слагат в купа, заливат се със сместа и се оставят да се мариноват за 2 часа.

Отцеждат се и се поръсват с копър и черен пипер. Охлаждат се в хладилник преди да сервирате.

Пържени краставици

Продукти:

1 бр. прясна краставица
1 глава лук
100 г домашна луканка
сол на вкус
черен пипер
1 щипка чесън на прах
копър
2 с.л. олио

Приготвяне:

Измитата краставица се обелва на ленти като зебра. Поръсва се с малко сол и се оставя да се отцеди сокът. Срязва се на две половини през средата, а после се реже на полумесеци с размер около 3-4 мм.

Лукът се нарязва на ситно, луканката - на парчета. В малко тиганче се загрява олио. Луканката се запържва до златисто от двете страни, след което се изважда в чиния.

В същата мазнина се сипва нарязан лук. След като поомекне леко, към него се добавя краставицата. Пържи се на умерен огън, като се бърка с дървена лъжица.

Овкусява се с малко сол, черен пипер и чесън на прах. Луканката се връща в тигана и се разбърква, докато продуктите се смесят добре. За декорация и вкус се поръсва с пресен копър.