Необходими продукти:

750 г грах
1 едра глава кромид лук
3 стръка мента (може и сушена)
30 г масло
600 мл пилешки бульон
1 ч.чаша течна сметана (може и прясно мляко)
Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Лукът се почиства и се нарязва на ситно.

2. Маслото се поставя в тенджера с дебело дъно, добавя се лукът и се запържва до омекване и прозрачност.

3. Добавят се зеленият грах и нарязаната на дребно мента.

4. Оставя се на тих огън да се задуши, като се разбърква леко.

5. Когато грахът омекне добре, съдът се отдръпва от огъня и се оставя супата да изстине.

6. С пасатор се разбиват зеленчуците до получаване на еднородна смес.

7. Долива се разтвореният пилешки бульон и отново се разбърква добре.

8. Добавя се течната сметана (млякото) и на много слаб огън супата се вари още 5 минути.

9. Овкусява се със сол и черен пипер.

Могат да се добавят и крутони по желание.