В дните, в които си стоим вкъщи сякаш имаме повече време да готвим! Днес ви изкушаваме с един великолепен лимонов пай.

Това е един приказен десерт, вдъхновен от лимоновите горички край Соренто и старите рецепти на италианските майстори за целувки. Добавете хубаво масло и ароматни лимони и гарантирано паят ще се получи. И така - ето рецептата:

Време за подготовка: 1 ч. и 20 мин.
Време за готвене: 1 ч. и 45 мин.
Брой порции: 8-10


ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

За блата:


225 г. брашно;
2 с.л. пудра захар;
1/2 ч.л. сол;
120 г. студено масло Lurpak;
1 жълтък;
2 с.л. студена вода;

За лимоновия пълнеж:


Настъргана кора от 3 лимона, сок от 6 (около 200 мл.);
50мл. вода;
25 г. царевично брашно;

За целувките:


4 белтъка;
225 г. пудра захар;
2 ч.л. царевично брашно;
Настъргана кора от 2 лимона за сервиране;

Препоръки:

*Ще имаш нужда от 22-сантиметрова форма за тарт.
*Загрей фурната на 180°C или 160°C за фурни с вентилатор.

КАК ДА ГО ПРИГОТВИШ


1. За блата смеси брашното, захарта, солта и масло Lurpak в блендер, докато сместа заприлича на трохи. Добави жълтъка и достатъчно вода (около 2 с.л.), за да можеш да оформиш тестото в топка. Не го меси твърде дълго. Увий тестото в защитно фолио и го изравни с длани. Остави го да се охлади за около 30 минути.
2. Отвий блата и го разточи до диск, с диаметър малко по-голям от формата. С помощта на точилката го прехвърли върху формата за тарт, притисни тестото по дъното и стените и изрежи стърчащите краища. Тестото се набожда леко с вилица и отново се оставя в хладилника за още 20-30 минути.
3. Покрий с хартия за печене и бобови зърна и го сложи да се пече за 20-25 минути.
4. Междувременно можеш да приготвиш плънката. Сложи лимоновите сок и кора в малък тиган с водата и добави царевичното брашно, докато се получи гладка смес. Разбий сместа със захарта и жълтъците и затопли при непрекъснато бъркане. Добави маслото Lurpak и остави да заври на слаб огън, като не спираш да разбъркваш, докато се получи гъст крем. Покрий сместа с влажна хартия за печене и остави да изстине.
5. Махни боба и хартията от формата за тарт и печи блата още 6-7 минути, докато изсъхне и стане леко златист. Изкарай го от фурната и когато поизстине, изсипи лимоновия пълнеж върху блата.
6. За да направиш целувките, в голяма купа разбий белтъците до меки връхчета. Започни да добавяш захарта лъжичка по лъжичка, като бъркаш непрекъснато, докато сместа стане гъста и лъскава. След това сложи останалото царевично брашно, разбий и оформи целувките върху пая с помощта на лъжица, така че да се получат връхчета. Сложи във фурната и печи още 15 минути. Сервирай пая охладен с малко настъргана лимонова кора за декорация.

(в материала има продуктово позициониране)