Всички знаци са налице. Времето застудя, коледни звезди засияха по цветарските магазини, цветни лампички грейнаха по улиците и празничните мелодии започнаха да изпълват ефира. Но за мен коледният дух не идва, докато къщата не се изпълни с миризмата на прясно изпечени бисквитки с канела и джинджър.
Правя ги повече от 18 години. Винаги ме вкарват в духа на сезона защото нищо не ухае повече на Коледа от тях. Помня първия път, когато реших да пека и украсявам с часове малки джинджърови бисквитки – в годината, когато се появи първото ми дете. Именно тогава почувствах пълния смисъл на думите “моето семейство” и исках да създам за него уют и красота. Исках да ухае на Коледа у дома... В началото сладките си ги хапвахме двамата с мъжа ми (на бебетата се полагаше само млякото), после в яденето се включи единият малчуган, а две години след това и другият. Постепенно децата и мъжът ми се включиха не само в яденето, а и в правенето им. Така цветно декорираните коледни сладки се превърнаха в неизменна и чакана наша семейна традиция. Едвам чакаме да наближи декември, за да си организираме заедно един вкусен ден на печене, декориране и, разбира се, ядене. (Някой трябва да ги тества на вкус, нали?)

Тази година дори не изчакахме декември. Поводът да запретнем ръкави по-рано бе красивата точилка и комплект с формички, които буквално ми “намигнаха” в PEPCO и много бързо се озоваха в кошницата ми, а после на кухненския плот. Тук е мястото да отбележа, че като абсолютен професионалст с 18 годишен стаж в областта на изрязването и украсяването на бисквитки, бях изключитено впечатлена от това разнообразие от звездички, ботушчета, елхи, еленчета, топки, сърца, снежни човечета и какво ли още не - всъщност в комплекта има над 20 различни коледни мотива. С една дума, ако искате красиви и различни коледни сладки, просто посетете PEPCO.




А ето и още няколко полезни съвета:
*По-лесно е да се работи с охладено тесто. Когато сте готови да разточите партида, използвайте само част от тестото, а останалата част съхранявайте в хладилника.

*Кухненската пергаментна хартия е най-добрият приятел на пекаря. Поддържа тавите ви чисти и няма нужда от намазняване.

*Винаги поставяйте бисквитките върху решетка, за да се охладят. Те ще продължат да се готвят, ако ги оставите в тавата, или ще се овлажнят, ако ги поставите веднага на платото.



Сега забавната част - декорирането!

*Пуснете празнична музика, за да поддържате атмосферата оптимистична и празнична.

*Ако във фурната не се пекат бисквитки, запалете свещ с аромат на захарна бисквитка или канела.

*Поставете кърпа или хартия на кухненската маса и си създайте "станция" за декорация на бисквитки, на която да сложите малките купички с миниатюрни цветни, бонбони, захарни перли, цветни пръчици, настърган кокос или цветна захар.

*Поставете няколко цвята глазура в пластмасови контейнерчета за изстискване. Това поддържа работната зона по-подредена и улеснява декорирането на малките бисквитки.

*Знаете кой идва в града. Не забравяйте да направите допълнителни бисквитки за Добрия старец!


А ето и нашата семейна рецепта:

Необходими съставки:

брашно - 2 1/2 чаена чаша;
яйца - 1 брой;
краве масло - 1/2 чаена чаша;
мед - 2/3 чаена чаша;
хлебна сода - 1/2 чаена лъжица;
джинджифил- 1 чаена лъжица;
канела- 1/2 чаена лъжица;
бакпулвер - 1 чаена лъжица;



Ето как да ги приготвите:
Първата стъпка от рецептата за джинджифилови бисквити е пресяването на брашното, заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Междувременно слагате маслото и меда да се разтопят на водна баня.
Разбивате изстиналото разтопено масло с меда и яйцето и към тази течна смес добавяте сместа с брашното малко по малко. Получава се маслено тесто. Масленото джинджифилово тесто разточвате на блат около 2 см и изрязвате джинджифиловите бисквити с желаната от вас форма, с формичките за сладки, с които разполагате. Ако нямате - можете да използвате няколко чаши за вода с различна големина. Така ще имате малки и големи кръгли бисквитки.
Нареждате джинджифиловите сладки в голяма тава, в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8- минути, докато леко се зачервят.

Най-бързият и лесен вариант за украса е като си приготвите бяла глазура - разбивате 1 белтък, 1 чаена чаша пудра захар с 1 ч. кафена лъжичка лимонов сок. След като намажете сладките с глазурата ги оставете за час-два, за да стегне добре. За да станат шарени вашите джинджифилови сладки, докато глазурата е още мека може да поръсите с готови шарени захарни пръчици и формички.

На финала - резултатът: реколта 2020 се получи наистина добра. Със сигурност до Коледа ще има поне още няколко издания.

P.S. Ако още не сте купили подаръци за любимите си хора - препоръчам ви PEPCO като място, което ще ви изненада с изгодни цени и наистина страхотни идеи! Вижте предложенията на PEPCO от този линк!








(в материала има продуктово позициониране)