Помните ли онзи виц за Зайо Байо и морковената торта? Е, днес ви предлагаме една рецепта за много, много вкусна морковена торта, която изобщо не е трудно да приготвите сами вкъщи. Просто следвайте стъпките, описани по-долу, и ще имате страхотен десерт вкъщи. И така:

Време за приготвяне: 30 мин.
Брой порции: 8-10

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА


150 г безсолно масло Lurpak, разтопено;
150 г мека светлокафява захар;
3 яйца;
200 г брашно ;
2 ч. л. бакпулвер;
1 ч.л. сода бикарбонат;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. смляна канела;
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче;
200 г моркови, обелени и фино настъргани;
50 г шамфъстък, изпечен и едро нарязан, плюс допълнително за декорация;

За масления крем

200 g масло Lurpak;
400 g пудра захар;
2 ч.л. смлян кардамон;
кора от 2 портокала;
2-3 с.л. пълномаслено мляко;

КАК ДА ГО ПРИГОТВИШ

1. В голяма купа разбий разтопеното масло Lurpak, захарта и яйцата до лека и пухкава смес, която трябва да удвои обема си почти два пъти.

2. Смеси брашното, бакпулвера, содата, солта и подправките и внимателно ги добави към сместа с маслото, като се опиташ да я запазиш лека и въздушна.

3. Прибави настърганите моркови и шамфъстъка, разбъркай и раздели сместа поравно в две тави.

4. Печи ги в средата на фурната за около 25-30 минути или до готовност - когато набучиш с дървено шишче, то трябва да е чисто. Остави ги да се охладят за 15 минути и ги постави върху решетка.

5. Междувременно разбий маслото за около 5 минути, докато стане леко и пухкаво. Добави пудра захар, кардамон и кора от портокал и бъркай, докато се смесят напълно.

6. Накрая постепенно прибави млякото и разбий до гладък маслен крем.

7. Намажи горната част на първия блат с половината от масления крем и постави втория блат върху него. След това покрий и втория блат с маслен крем и поръси с нарязан шамфъстък.