Автор
Ева Лъчезарова

Най-лесната и практична формула за перфектната сутрин

Пролетта сякаш вече все по осезаемо се усеща, макар да има още месец до края на астрономическата зима. Все пак идва март, не ноември, нали? В духа на сезона, а и с малко повече мисъл за лято, плаж, бански, здравословно хранене, мотивация и тонус днес ви предлагам няколко важни стъпки за това как да бъдете перфектното момиче тази пролет.

Наскоро в търсене на своята формула за щастие и повече енергия попаднах на този цитат от Паулу Коелю: „Всяко утро е времето, в което започваме живота си отново” и за пореден път се изумих как нещо толкова мъничко като една мисъл може тотално да промени отношението ти към живота.

Дадох си сметка, че е крайно време да си изградя мотивиращ сутрешен режим, който да ми носи смисъл. Прочетох няколко статии, след това няколко книги и така успях да си изградя лесна формула, която следвам всеки ден и мога да ви уверя, че разликата се вижда още от първите дни.



Водещо за мен беше разбирането на гуруто на тайм мениджмънта Джеймс Клиър, който е автор на бестселъра “Атомни навици”, че един от най-лесните начини да си изградите нови навици е да свържете интуитивно всяка дейност със следващата. Например - знаете, че след като си измиете зъбите отивате да си направите кафе или чай, това е последователност, която спазвате всяка сутрин без да се замислите и не пропускате никога. Идеята на Клиър е, че ако тренирате мозъка си достатъчно дълго, той започва да автоматизира поредицата от навици, така че след това не е нужно въобще да се замисляте. Проблемът е, че този принцип действа както за положителните, така и за отрицателните навици, но пък веднъж щом имате осъзнатостта да го направите цялата сила е във вас самите и можете лесно да предприемете промените.

Всеки от нас е различен и има различни потребности, но въпреки това основите на перфектната сутрин са едни и същи и съм убедена, че можете да приложите формулата лесно и бързо и дори да се наложи да направите промени, те няма да бъдат драстични или объркващи.



Какво обаче може да ти донесе перфектната сутрин? Често начинът, по който сте започнали деня си буквално “оцветява” остатъка от него. Ако бързате, закъснявате и сте припряни, вероятно целият ви ден ще бъде такъв. Ако обаче станете по-рано, оставите си време, за да се разсъните, заредите батериите си и си поставите намерения за целия ден, тогава е много вероятно да бъдете значително по-продуктивни, да реагирате по-спокойно на стресовите ситуации, които са неминуеми и по този начин да вземете максимума от настоящето.

Преди да започнете подгответе почвата за успех като си отговорите на въпроса “защо искам да направя своята сутрин продуктивна”. Отговорите биха могли да бъдат най-разнородни, като: “за да обърна време на здравето си, да се храня здравословно и да тренирам”, или “за да имам повече време за себе си”, “за да мога да управлявам стреса и да медитирам”, “за да не закъснявам отново”.

След като откриете своето “защо”, ще ви бъде много по-лесно да изградите новия си сутрешен режим. Моите причини бяха няколко: исках да започна да се храня здравословно, да тренирам поне 20 минути всяка сутрин и да намаля стреса от бързането.



Реших, че първо трябва да намеря решение на това какво ще закусвам, защото обожавам да похапвам рано, но честно казано нямам никакво желание сутрин да прекарвам дълго време в кухнята. Трябваше ми нещо вкусно, здравословно, с високо съдържание на протеини и светкавично за приготвяне. Така открих предложенията на Exquisa, които включват високопротеинови продукти с ниско съдържание на мазнини. Серията Fitline предлага високопротеинови пудинги и извара, а в линията Skyr са включени млечни продукти скир, произведени по традиционна исландска рецепта. Много често хапвам протеинов пудинг с вкус на шоколад (съдържащ цели 20 гр протеин) след тренировка и половин кофичка скир с плодове за следобедна закуска. Ако съм малко по-авантюристично настроена, си приготвям от предишната вечер чия пудинг с извара Fitline, като добавям свежи боровинки или пък смути с основа скир, банан и замразени горски плодове.




А ето я и формулата за перфектната сутрин:

1. Сутрин ставам с един час по-рано от останалите членове на семейството, за да имам достатъчно време, за да изпълня всичко запланувано.

2. Изпивам чаша вода за свеж старт на сутринта и дърпам завесите на прозорците, за да поканя дневната светлина у дома.

3. Пускам си кратка 10-минутна медитация за “Добро утро”.

4. Тренирам задължително като редувам 30 минутни кардио тренировки с по-леки йога или пилатес упражнения.

5. Хапвам пълноценна закуска - Джеймс Клиър се оказа изключително прав и наистина за кратко време тялото се научава да следва поредица от навици. Така ако съм тренирала по-силово усещам, че имам нужда от протеинова извара или пудинг. Изварата Fitline е в голяма опаковка от 400 гр и осигурява цели 82% от препоръчителната доза протеини за деня. Аз съм вегетарианка и това е един от най-удобните и вкусни начини за набавяне на необходимите протеини според мен. Изварата се предлага с вкус на боровинка или праскови с маракуя.

Обикновено, когато съм заложила на по-лека тренировка предпочитам да хапвам Skyr, той съдържа цели 41 гр протеин и едва 0,2% мазнини. Вкусът му пък е мек, а текстурата буквално се разтапя в устата.

6. Последната стъпка от перфектната сутрин е планирането на деня - записвам всичките си задачи в тефтера си и винаги се стремя да започна от най-трудните. Така успявам да свърша повечето засукани неща още в началото на деня, докато съм свежа и по този начин си спестявам допълнително количество стрес.

Накратко формулата на перфектната сутрин е: Ранно ставане + Хидратация + Медитация за управление на стреса + Тренировка + Закуска, която е едновременно здравословна, лесна за приготвяне и засищаща + Планиране на деня. Звучи лесно, нали? И наистина е така, трябва ви само малко осъзнатост, щипка добро настроение и готовност за експерименти.

(в материала има продуктово позициониране)