Всяка страна си има своята традиционна закуска. Многообразието на световното сутрешно меню може да ни порази и изкуши. Пробвайте нашите рецепти за закуска и направете сутрините си по-приятни, опознавайки чуждите култури.

Великобритания


Такава закуска ще ви стигне за целия ден. Това далеч не е най-здравословният вариант, но е най-засищащия.


Продукти:

* 1 кренвирш/наденичка от свинско месо;

* 2 тънки резена пушен бекон;

* 1 яйце;

* 1 домат;

* 1/2 консерва боб в доматен сос;

* 2 филии хляб;

* 5 печурки;

* краве масло.

Приготвяне:

Запържете на тиган бекона и кренвирша. Изсипете боба в друг тиган, подправете с черен пипер и притоплете. Доматеният сос трябва да се сгъсти. Преди сервиране добавете в боба малко краве масло. Отделно запържете домата и печурките в масло. Изпържете яйцето на загрят тиган. Запечете филиите в тостер. Сервирайте всичко в една голяма чиния.

Испания

Една от традиционните испански закуски е картофената тортиля. Това засищащо ястие представлява нещо средно между омлет и задушени картофи.

Продукти:

* 2 картофа;

* 6 яйца;

* 1 тиквичка;

* 2 скилидки чесън;

* 2 стръка мащерка;

* 2 супени лъжици зехтин;

* сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне:

Нарежете тиквичката и я запържете на загрят тиган за 2-3 минути. Обелете картофите и чесъна. Счукайте чесъна и нарежете картофите на кръгчета. Прехвърлете ги в тиган и запържете за 5 минути от всяка страна. Прехвърлете тиквичките при картофите и чесъна. Разбъркайте яйцата със сол и пипер, излейте сместа върху зеленчуците. Поръсете отгоре с ронена мащерка. Оставете ястието на котлона за 10 минути, после прехвърлете всичко на чиния и го оставете да изстине.

Армения

Една интересна сутрешна рецепта от Армения - плоска питка със сирене, наречена "йока".



Продукти:

* 2 броя плоски питки;

* 30 гр. твърдо сирене;

* 1 яйце;

* 25 гр. краве масло;

* сол на вкус.

Приготвяне:

Настържете сиренето на ситно ренде. Сипете вода с малко сол в купа. Натопете питката за 2-3 секунди. На загрят тиган разтопете кравето масло. Запържете питките от двете страни. Счупете яйцето в центъра на питката, поръсете със сирене. Покрийте с втората питка и пържете още 3 минути.

Азербайджан

В тази страна на закуска се прави доста специфичен, но и доста вкусен и полезен омлет. Нарича се кюкю.


Продукти:

* 90 гр. спанак;

* 30 гр. магданоз;

* 30 гр. пресни стръкове от кориандър;

* 30 гр. зелен лук;

* 8 яйца;

* 250 гр. кисело мляко;

* 10 гр. прясна мента;

* 30 гр. краве масло;

* 2 скилидки чесън;

* мащерка на вкус.

Приготвяне:

Нарежете на ситно спанака, магданоза, лука и стръковете от кориандър. Смесете киселото мляко с мащерката и разбърканите яйца. Подправете със сол и пипер. Добавете зелените подправки и спанака към яйчената смес. Сложете сместа да се пече на 180 градуса за 15-20 минути.

САЩ

Американските дебели палачинки "панкейкс" са най-разпространената закуска в САЩ. Неслучайно са толкова популярни.

Продукти:

* 2 яйца;

* 2 чаши брашно;

* 2 чаши мляко;

* 1 чаена лъжичка бакпулвер;

* 3 супени лъжици захар;

* 1 чаена лъжичка сол;

* 1/4 чаша олио.

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта и солта. Добавете 1 чаша мляко и продължете да бъркате. Постепенно добавете брашното. Разбийте пак и добавете млякото и останалото брашно. Добавете олиото и бакпулвера и пак разбъркайте. Оставете сместа да престои 5-7 минути. Изпържете дебели палачинки на тиган.