Автор
Woman.bg

Нестандартна вкусна супа от червено цвекло

Необходими продукти:

1 голяма глава червено цвекло (или 2-3 по-малки)

1 картоф

1 малка глава лук

1-2 малки моркова

150 мл прясно мляко

20-30 гр масло

Начин на приготвяне:

Може би най-важното в тази иначе много лесна за приготвяне супичка е подготовката на червеното цвекло. Вариантите са два - или да го сварите, или да го изпечете във фолио. И двата отнемат доста време, защото цвеклото трябва да омекне толкова, че да можете да забиете вилицата надълбооооко в него (в противен случай супата ще хрупа ).

По-лесно определено е да го сварите. Измивате го добре, отрязвате стърчащите от него “неща“ и го варите в подсолена вода, като водата трябва да покрива цвеклото. Ако главата е по-голяма, я разрежете на (сравнително) равни по големина парчета, така ще се свари по-бързо. Ако решите да го задушите в алуминиево фолио, то го поръсете с малко сол, увийте го добре в голям лист фолио и го печете в предварително загрята на 200-220 градуса фурна за около 30-40 мин.

Почиствате морковите, картофа и лука и ги варите в подсолена вода, докато омекнат.

Сварените зеленчуци, заедно собеленото цвекло и маслото се пасират с кухненски робот, блендер, или пък с пасатор. Изсипвате получената смес в бульона от зеленчуците, добавяте 1/2 чаена лъжица сол и разбърквате добре, до получаване на хомогенна смес и връщате на котлона. Добавяте млякото и отново разбърквате. Супата от червено цвекло е почти готова! Трябват ѝ само още 15 минути да покъкри!

А за да е още по-апетитна - малко сметана и стръкче магданоз за украса! Или пък няколко крутона!

Източник: supichka.com