Необходими продукти:

15 гр.жива мая
1/4 ч.ч.вода
2 бр.яйчен жълтък
1 ч.ч.краве прясно мляко
1 с.л.захар
1 щипкасол
650 гр.брашно тип 500
300 гр.краве масло
1 бр.яйчен белтък

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода и оставете настрана да шупне.

Разбийте жълтъците, разбъркайте заедно с топлото мляко, солта, маята и 2/3 чаша от брашното. Разбийте до хомогенизиране и оставете настрана.

Смесете маслото с останалото брашно. Ще се получи трошлива смес.

Смесете със сместа с маята. Разбъркайте с шпатула, докато цялото брашно се намокри добре. Покрийте и оставте за 2 часа да втаса. Трябва да е добре изстудено, ако имате намерение да го оставите по-дълго в този вид.

Извадете тестото на набрашнена повърхност и разточете в кръгла форма. Нарежете триъгълници. Навийте ги като започнете от дебелата част. Сложете кроасаните в намазнена тава за печене. Покрийте с кърпа и оставете на стайна температура да втаса повторно.

Разбийте белтъците и намажете всеки кроасан с четка.

Печете на 190 С за около 20 минути.

Могат да се сервират още топло или студени, с малко масло и любимо сладко.

Източник: kulinar.bg