Ако сте в настроение за пай с хрупкава коричка отвън и топъл, мек пълнеж отвътре, този пилешки пай с кори е идеалният избор. Лесна рецепта, която е подходяща както за натоварените работни дни, така и за празнични уикенди със семейството.

Необходими продукти:


250 г пилешки гърди
1 супена лъжица масло Lurpak® за мазане леко осолено
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
500 г листа от спанак
300 г тиквички
1 средно голям праз
100 г разтопено масло Lurpak® за мазане леко осолено
5 листа кори за баница
4 средно големи яйца от свободни кокошки
200 мл пълномаслена заквасена сметана
150 г чедър, настърган
морска сол
черен пипер

Приготовление:
• Загрейте фурната до 180 градуса или 165 градуса с вентилатор.
• Започнете с приготвянето на пълнежа. Поръсете пилешките гърди със сол и черен пипер на вкус. В тиган запържете пилешките гърди от двете страни в малко масло до готовност, около 12 минути.
• Измийте няколко пъти спанака. Сложете листата от спанака в горещ тиган с малко вода и ги оставете да се готвят докато се свият, след което ги отцедете веднага, за да се освободят от излишната вода.
• Нарежете тиквичката на кубчета, а праза нарежете на филийки, след което изплакнете в студена вода и отцедете добре.
• В тиган задушете тиквичката в масло за около 8 минути, добавете праза за последните 4 минути, поръсете със сол и черен пипер. След това отстранете от котлона.
• Нарежете запърженото пилешко месо на ленти. Смесете пилешкото месо, яйцата, сметаната и настъргания чедър като разбъркате всичко заедно. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
• Намажете с масло форма за печене с диаметър 24 см.
• Сега разгънете корите за баница, но ги дръжте покрити, докато работите, за да не изсъхнат. Поставете един лист върху работния плот, след това го намажете внимателно с разтопеното масло Lurpak®, поставете друг лист върху първия, леко завъртян, отново намажете с масло. Повторете процедурата, така че 5-те листа тесто да образуват петоъгълна звезда. Поставете корите в подготвената форма.
• След това поставете сместа за пая във формата, покрита с корите за баница. Сега сгънете страните на корите по целия ръб с ширина около 2 см, след което внимателно намажете горната част на тестото с разтопеното масло. Печете за 30 минути.

(в материала има продуктово позициониране)