Пролетта вече дойде, а с нея сякаш е време да обърнем внимание на по-леката и свежа храна, каквато е рибата. Ако и на вас ви е омръзнало от свинско, днес ви предлагаме една страшно вкусна и лесна за приготвяне рецепта - лаврак с фенел и чили. Тази риба е много вкусна, полезна и не на последно място - не забравяйте, че морските дарове съдържат много микро и макро нутринети, които са важни за здравето и имунитета ни. Затова - не се чудете, вземете малко хубаво масло, два лаврака и сгответе тази страхотна рецепта!

Време за готвене: 25-30 мин.
Брой порции: 4

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

2 големи лаврака;
1 с. л. семена от фенел;
3 глави фенел, нарязани на тънки филийки;
4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно;
2 червени чилита, ситно нарязани;
150 г. масло Lurpak;
4 дафинови листа;
2 лимона;
20 г. копър;
4 стръка прясна мащерка;
20 г. магданоз;
100 мл. бяло вино;


КАК ДА ГИ ПРИГОТВИШ


1. Нагрей фурната на 190°С и застели тава за печене с фолио.
2. В малък тиган запечи семената фенел за няколко секунди, докато развият аромата си.
3. Разпръсни нарязания фенел, чили и чесън на дъното на тавата. С помощта на белачка обели кората на лимоните и я сложи в тавата със зеленчуците.
4. Нарежи копъра и магданоза на едро и поръси с тях зеленчуците. Добави и половината масло, нарязано на кубчета и печи във фурната за 15 мин. След това извади тавата от фурната, разбъркай добре зеленчуците и ги изравни, за да подготвиш „леглото“ за рибата.
5. Напълни вътрешността на рибата с остатъка от подправките и лимоните, нарязани на кръгчета. Подправи с едра морска сол и прясно смлян черен пипер.
6. Сложи рибата върху подготвените зеленчуци и разпредели върху нея остатъка от маслото, нарязано на малки кубчета. Поръси със семената фенел и я залей щедро с виното. Печи около 30 - 40 мин. или докато стане кожата й хрупкава и златиста.
7. Сервирай с прясно изцеден лимонов сок.

Четете още:

Дни за Възкресение: вкусната храна, която ни кара да се чувстваме щастливи

(в материала има продуктово позициониране)