Автор
Woman.bg

Печена пуйка с глазура от портокал и червени боровинки

Пуйката винаги е царицата на коледната трапеза. И ако тази година искате да заблестите като изкусни кулинарни майстори, следващата рецепта за печена пуйка с глазура от портокал и червени боровинки ще бъде вашата златна възможност. Нямате представа колко вкусно ястие ще се получи!

Подготовка: 45 мин.

Приготвяне: 4 ч. и 45 мин.
Порции: 8-10

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

цяла пуйка, около 4-5 kg
100 g меко масло Lurpak
малка китка розмарин (около 20 g)
малка китка мащерка (около 20 g)
малка китка градински чай (около 20 g)
1 лимон

За глазурата
400 g сос от червени боровинки
150 g кафява захар
75 ml свеж сок и кора от портокал
1/2 ч.л. смлян карамфил
1 лимон, разполовен

КАК ДА Я ПРИГОТВИШ

1. Загрей фурната на 180ºC (160ºC за фурни с вентилатор)
2. Постави пуйката в тавичка за печене и я намажи с мекото масло Lurpak, сол и пипер, а вътрешността напълни с подправките и лимона. Покрий леко с алуминиево фолио и остави да се пече за два часа и половина, като на всеки 20 минути я поливаш с получения при печенето сос.
3. Междувременно постави всички съставки за глазурата в тенджера и готви на ниска температура, докато захарта се стопи. Увеличи котлона до леко къкрене, докато глазурата се сгъсти и придобие консистенция на лек сироп. Махни от котлона и остави да се охлади.
4. След два часа и половина извади пуйката от фурната, премахни фолиото и обилно полей с глазурата. Готви я още час или до готовност.
5. За финал извади перфектно изпечената пуйка от фурната и я остави да почине за 20-30 минути, като я покриеш с фолио. Voilà!

(в материала има продуктово позициониране)