Остават броени дни до Великден, затова днес ви предлагаме една вкусна традиционна рецепта - печено агнешко бутче. То се приготвя лесно и гарантирано става изключително вкусно, просто не забравяйте да вземете наистина прясно месо и добро масло, защото именно то се грижи за изкусителната хрупкава коричка на бута. И така:

Време за подготовка: 20 мин.


Време за готвене: 1 ч. и 25 мин. + 20 мин. за отпочиване


Брой порции: 6-8


ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА


4 големи скилидки чесън, нарязани едро;
1 малка китка розмарин, дребно нарязана;
10-15 рибки аншоа;
Сол и черен пипер;
80 г. масло Lurpak, омекотено;
Агнешки бут;
50 г. охладено масло Lurpak;
150 мл. бяло вино;
500 г. репички, големите разполовени, а малките - цели;
300 г. грах;
1 малка китка мента, нарязана едро;

КАК ДА ГО ПРИГОТВИШ

1. Затопли фурната на 220 градуса или 200 градуса за фурни с вентилатор.
2. С помощта на хаванче счукай чесъна, розмарина и аншоата със солта и черния пипер, а след това добави омекотеното масло Lurpak.
3. С тази смес намажи цялото агнешко бутче и постави върху тавата за печене. Печи го за 15 минути, а след това намали температурата на 180 градуса (160 градуса за фурни с вентилатор) и го остави за още 1 час, като го поливаш от време на време със собствения му сос.
4. Междувременно в горещ тиган сложи студеното масло Lurpak, докато леко започне да бълбука, а след това добави бялото вино, репичките и грахта, докато маслото и бялото вино се смесят. Добави ментата в последния момент.
5. 15 минути преди агнешкото да стане готово, изсипи върху него сместа от репички и грах и върни във фурната за още 15 минути.
6. Когато месото е готово, изкарай го от фурната, покрий го с фолио и го остави да отпочине за 20 минути, преди да го сервираш.

(в материала има продуктово позициониране)