Какво по-хубаво и вкусно ястие можете да сложите на великденската трапеза от добре приготвеното крехко агнешко месо? Споделяме с вас тази специална рецепта с масло Lurpak® Unsalted, която със сигурност ще спечели сърцето и небцето ви за цял живот!

Време на приготвяне: 1 ч. 55 мин.
8-10 порции

Необходими продукти:

1 агнешки бут около 2-2,5 кг, почистен

За билковата паста:

150 г масло Lurpak® Unsalted
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
3 стръка пресен розмарин, нарязан на ситно
6 рибки аншоа, нарязани на ситно
сол
черен пипер

За зеленчуците:

1 кг картофи
1 глава жълт лук
10 репички, нарязани на половинки
20 бр. аспержи
50 г масло Lurpak® Unsalted
сол
черен пипер




Приготовление:


1. Загрейте фурната на 190°C с вентилатор.

2. Разтопете маслото и добавете към него вече нарязаните чесън, аншоа и половината розмарин. Добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре получената билкова паста и намажете с нея агнешкия бут.

3. Поставете месото в огнеупорен съд и печете в загрятата фурна за 45 минути.

4. Почистете картофите и лука и ги нарежете съответно на половинки и на четвъртинки. Подправете със сол и черен пипер и останалия розмарин.

5. След като агнешкото се е пекло 45 минути, извадете съда и подредете около месото картофите и лука, като ги разбъркате добре и смесите с вече получилия се сос от месото.

6. Разрежете 50 г масло Lurpak® Unsalted на малки кубчета и го разпределете равномерно върху зеленчуците.

7. Върнете месото и зеленчуците обратно във фурната и печете за още 25 мин.

8. Махнете най-долната част на аспержите и нарежете останалата част на 3-4 парчета. След това ги смесете с репичките, нарязани на половинки.

9. След като 25-те минути печене изминат, добавете в съда с месото и картофите аспержите и репичките и печете за още 5 минути.

10. За да сте сигурни, че няма да пресготвите агнешкото, използвайте термометър. Температурата на месото в центъра трябва да е 66°C за medium степен на изпичане. Ако нямате термометър, гответе до приятен златно-кафеникав загар.

11. При готовност сервирайте агнешкото със зеленчуците в красиво блюдо.

Съвети:

1. Уверете се, че сте намазали навсякъде агнешкия бут с билковата паста с маслото, защото по този начин то става вкусно, сочно и с хрупкава коричка.
2. Докато агнешкото се пече, го изваждайте от време навреме и го обливайте със соса, който се получава при печенето.
3. Ако искате, може да използвате мащерка или салвия вместо розмарин.