Пролетта е в разгара си, а ние днес искаме да ви предложим една изключително вкусна и различна рецепта за пиле. Тя е ароматна, нестандартна и определено ще предизвика сетивата ви!

Опитайте я и няма да съжалявате. И така:

Време за приготвяне: 1 ч. и 30 мин.
Брой порции: 4


ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

За маринатата:


100 ml цедено кисело мляко;
1/4 ч.л. куркума на прах;
1 ч.л. чили на прах;
2 с.л. лимонов сок;
2 ч.л. смлян кимион;
2 ч.л. смлян кориандър;
1 ч.л. смляна канела;
6 обезкостени пилешки бедра, нарязани на едро;

За Бирянито

300 g ориз басмати;
60 g масло Lurpak;
2 големи глави лук, нарязани на ситно;
2 скилидки чесън, нарязани на ситно;
1 малко парче джинджифил (около 1 см дебелина), обелен и настърган;
3 бр. кардамон на шушулки;
1 канелена пръчица, малка;
2 бр. дафинов лист;
1 люта чушка ;
1 ч.л. куркума на прах;
850 ml пилешки бульон;
1 стрък пресен кориандър, нарязан на едро;
15 g листа от мента;
15 g пресен кориандър, нарязан на едро;
30 g цяло кашу, леко изпечено и нарязано на едро;

КАК ДА ГО ПРИГОТВИШ


1. Смеси продуктите за маринатата и пилешкото и остави поне за час, за предпочитане - цяла нощ.

2. Измий ориза добре.

3. В тиган разтопи 30 g масло Lurpak и готви маринованото пилешко на средно висока температура за 10 минути. Махни от котлона и остави настрана.

4. Изчисти тигана от остатъците и след това разтопи още 30 g от маслото и запържи лука, чесъна и джинджифила до златисто. Добави ориза и подправките и остави да се готви още минута. Прибави пилешкото и залей с пилешкия бульон. Покрий с капак, остави да заври. След като заври, намали температурата до минимум и готви ориза за още 10 минути.

5. Изключи котлона и остави ориза за още 10 минути. Разбъркай с нарязания кориандър и гарнирай с листа от мента, листа от кориандър и нарязано кашу.

(в материала има продуктово позициониране)