Тези миниатюрни пасти (до 4 см. диаметър) са преки наследници на прочутите френски еклери.

Но се различават от тях не само по размера – профитролите могат да бъдат напълнени и със солен пълнеж, например месо или гъби.

Думата profitrole на френски има и друго значение – малко възнаграждение или изгодна придобивка. В съвременен прочит това също е актуално – малкият профитрол, изпълнен с вкусен крем е най-добрата награда за онзи, който е преодолял достойно изпитанията на любовта.

Профитроли с крема от сирене



Загрейте фурната до 200 градуса по Целзий. Излейте в тенджера една чаша студена вода и добавете половин пакет нарязано на кубчета краве масло. Щом водата заври, добавете 180 гр. брашно и 1/2 чаена лъжица сол. Разбъркайте с дървена лопатка, докато тестото не започне да се отделя от стените на съда.

Свалете тенджерата от котлона, охладете сместа и добавете последователно 4 големи яйца, разбърквайки старателно.

С помощта на сладкарски шприц или лъжица оформете тестото във вид на малки (колкото орех) топчета върху тава, покрита с хартия за печене.

Печете 25-30 минути и в никакъв случай не отваряйте фурната, докато профитролите се пекат.

Междувременно разбийте в купа 200 гр. сирене маскарпоне с 2 супени лъжици пудра захар и 1 чаена лъжица ванилена захар. Напълнете готовите профитроли с крема с помощта на сладкарски шприц и ги полейте с разтопен шоколад.