Необходими продукти за 4-6 порции:

6с.л. маслиново олио
2 големи глави лук,обелени и нарязани на филии
200гр. сварено и нарязано брюкселско зеле
морска сол и черен пипер
400гр. средно големи восъчни картофи
6 големи яйца, разбити

Начин на приготвяне:

Загрейте няколко лъжици олио в голям тиган на средна температура. Прибавете лука и го изпържете за около 20 минути докато стане златист и мек, като бъркате често и по средата добавите зелето и накрая подправките.

Междувременно обелете и нарежете на едро картофите. Загрейте 2с.л. олио в друг голям тиган на средна температура, добавете картофите и ги бъркайте периодично за около 5 минути докато попият от олиото. Подправете със сол, добавете 150мл. вода в тигана, покрийте с капак и ги оставете на слаб огън за 10 минути докато картофите станат крехки. Изцедете излишната вода.

Включете скарата за печене на средна степен. Разбийте яйцата с малко подправки в голяма купа и смесете с картофите и лука. Загрейте останалото олио в тиган с незалепващо покритие на висока температура, изсипете яйцата и раздвижете енергично тигана няколко пъти. Оставете на слаб огън за 7-9 минути и после го пъхнете под скарата за от 3 до 5 минути докато омлета стане златист. Ако не е достатъчно изпечен го оставете още малко. Подходящ е за сервиране както горещ така и студен.

Съвети:
ако използвате старо зеле, не се тревожете, че съдържа бекон и кестени, защото те допълват вкуса на омлета. Ако сега започвате да приготвяте зелето, ще ви е необходимо количество от 250-300гр., обелено и сварено за около 10 минути.