Опитайте да направите тази рецепта - пълен патладжан на фурна.

Съставки:

2 к.л. соев сос
1 щипка чубрица
1 щипка черен пипер млян
1 к.л. сол
1 ч.л. зехтин
50 г пармезан
50 г ориз
20 бр. маслини
1 гл. лук кромид стар
100 г кайма
2 бр. патладжани

Начин на приготвяне:

Патладжаните се измиват (може да се използват и тиквички). Нарязват се на половина по дължина. С лъжица внимателно се издълбава месестата част на патладжаните. Нарязва се на малки кубчета.

В тиган с малко зехтин се задушава каймата с лука. Добавят се измития ориз, остатъците от патладжаните и нарязаните маслини.

Задушава се за около 15 минути. Сваля се от котлона. Подправя се с подправките. Оставя се леко да изстине и поеме от аромата им.

Патладжаните се напълват със сместа. Подреждат се в тавичка покрита с хартия за печене.

Пекат се на 180-200 С за около 20-25 минути. Изваждат се от фурната и се поръсват с пармезан.

В чиниите за сервиране се правят по две ивици от соев сос и отгоре се поставят патладжаните. Гарнират се с кисели краставички по желание.