Необходими продукти:
1 кг тиквички
300 г телешка кайма
1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. булгур
1/2 вр. магданоз пресен
1 с.л. доматено пюре
2 бр. домати
1 бр. лук кромид стар
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
2 ч.л. мента
1/2 ч.л. черен пипер млян
2 ск. чесън стар
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и се остъргват леко, не се белят. Нарязват се на две.
Средата на тиквичките се издълбава и се оставят настрана.
Лука и магданоза се нарязват на ситно. Домата се настъргва. Всичко се слага в купа.
Добавя се каймата. Ориза и булгура се измиват и също се добавят в купата.
Прибавят се всички подправки и сместа се разбърква добре.
Тиквичките се напълват с плънката и се слагат в голяма тенджера.
Другия домат се настъргва и се овкусява с чесъна. Добавя се олиото и сместа се изсипва върху тиквичките.
Добавят се 2 ч.ч. топла вода, слага се капака и тиквичките се готвят за 40-45 минути.