Днес ви предлагаме една ужасно вкусна рецепта за пържено пиле с масло. Не забравяйте, че маслото е една от специалните съставки, които могат да направят всяко ястие наистина апетитно. Ето и рецептата за това изкушаващо пиле с масло:

Време за приготвяне: 1 час и 30 мин.
Брой порции: 4

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА

100 g масло Lurpak;
2 глави червен лук, нарязани;
3 скилидки чесън, накълцан;
2 ч.л. смлян кориандър;
2 ч.л. смлян кимион;
1 ч.л. куркума;
1 ч.л. чили на прах;
резенче свеж джинджифил, около 2.5 см, белен и настърган;
500 g пилешки гърди, нарязан на парченца с големина 2 см.;
2 ч.л. семена от кимион;
2 с.л. синапено семе;
400 ml пилешки бульон или вода;
2 ч.л. смлян сминдух;

За пилафа

1 ч.л. семена от кориандър;
4 бр. кардамон на шушулки;
1 ч.л. семена от кимион;
1 канелена пръчица;
2 бр. дафинов лист;
100 g масло Lurpak;
1 глава лук, нарязан на ситно;
1 ч.л. куркума;
1 ч.л. синапено семе;
300 g ориз басмати;
500 ml пилешки бульон или вода;

За гарниране


25 g масло;
2 глави червен лук, нарязан ;

КАК ДА ГО ПРИГОТВИШ

1. Разтопи 30 g масло Lurpak на умерено силна температура и запържи лука и чесъна за 10 минути, докато омекнат. След това добави смлян кориандър, кимион, куркума, чили, джинджифил и ги остави да се готвят за няколко минути, докато пуснат аромат.

2. Добави пилешкото в тигана с подправките и разбъркай добре. Готви го до златисто.

3. В отделен средно голям тиган за пържене, добави 1 ч.л. масло и след това прибави семената от кимион, синапеното семе и ги готви за 1 минута. Изсипи сместа при пилешкото и добави сминдуха. Подправи със сол и черен пипер.

4. Прибави пилешки бульон или вода и остави сместа да кипне. Остави я да се вари 20 минути. Добави останалото масло и разбъркай, докато се разтопи напълно. Остави настрана и приготви ориза.

5. За да приготвиш ориза, намачкай кориандъра, кардамона, кимиона, канелата и дафиновите листа в хаванче.

6. Разтопи половината масло в тиган, добави лука и чесъна и готви за 5 минути. Прибави куркумата, синапеното семе и смлените подправки. Остави ги да се пържат за 1-2 минути на умерена температура, докато синапеното семе започне да пука.

7. Добави ориза в тигана и разбъркай добре, за да се покрие със сместа от подправки. Добави бульон и подправи със сол и пипер. Продължавай да бъркаш и когато оризът заври, намали температурата до ниска и покрий с капак. Остави да се готви за 10 минути, след това изключи котлона и остави покрития ориз отгоре за още 10 минути.

8. Междувременно запържи червения лук в маслото за 10 минути или до златисто.

9. Когато оризът е готов, сложи маслото върху ориза и го разбъркай с вилица, за да стане по-пухкав. Върни капака върху тенджерата и го остави, докато дойде време да го сервираш.

10. Сервирай ориза с пърженото пилешко с масло, наан хляб, лимонови резенчета, кориандър и червен лук.

(в материала има продуктово позициониране)