Днес ви предлагаме една интересна рецепта - равиоли с маскарпоне в ягодов сос.
Продукти за пастата:
1 яйце
20 г какао
80 г брашно
Продукти за плънката:
10 мл марсала
30 г захар
100 г маскарпоне
Продукти за соса:
1 г шафран
16 г захар
600 мл прясно мляко
500 г ягоди
Приготвяне:
Брашното и какаото се смесват и си пресяват през сито, прави се кладенче и в него си изсипва яйцето.
С помощта на вилица се замесва тесто, като се взема по малко встрани. Ако е необходимо се прибавя съвсем малко вода за да се омеси добре тестото, но това зависи от големината на яйцето.
Омесеното тесто се увива в стреч фолио и се оставя на стайна температура за около 1 час, за да се активира глутена в брашното.
Готовото тесто се разделя на две части, разточва се върху набрашнена повърхност, като се минава през машина за паста. При липса на такава, се разточва с точилка на тънко.
Оформят се равиолите с помощта на ринг или форма за рязане.
Плънката се приготвя, като маскарпонето се разбърква със захарта и марсалата до получаване на еднородна смес и с помощта на лъжичка за кафе се оформят топчета, които се поставят в средата на изрязаното тесто.
Страните се намазват добре с разбит жълтък и отгоре се слага тесто, изрязано със същата форма. Крайчетата се натискат с вилица да прилепнат хубаво едно към друго.
Готовите равиоли се оставят да поизсъхнат за 30-40 минути, след което се сваряват в подсолена с морска сол вода.
Соса се приготвя, като млякото, захарта и шафрана се кипват, оставят се да изстинат и към тях се прибавят почистенити и измити ягоди. Пасира се и се минава през цедка, а преди да се сложат равиолите леко се загрява.
Равиолите се сваряват се 3-5 минути, отцеждат се и се прибавят към готовият вече ягодов сос.
Може да се гарнират с прясна мента, парченца плодове и люспи от бял шоколад.