Рецепти за козунак от цял свят!

03 април 2018 | 07:10
видяна 1737
коментари 0
Снимки: Instagram, unsplash.com

Великден е свят празник за християните по целия свят. И по неписано правило той не би бил същият без козунак.

Този обреден хляб символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. 

Смята се, че в България козунакът идва в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

А какви са традиционните козунаци, които присъстват на великденската трапеза по света и рецептите за приготвянето им, може да разберете и видите в следващите редове:

Френски козунак


Необходими продукти:

1 кг брашно, пресято 
6 яйца 
60 гр прясна мая
300-400 гр пудра захар 
500 мл прясно мляко
250 гр. масло, разтопено 
1 с.л. коняк
1 настъргана лимонова кора 

* Продуктите са за два големи козунака или за три по-малки.

Начин на приготвяне:

Към малка част от топлото мляко и брашното се добавя маята. Разбърква се до получаването на рядка каша. Сместа се оставя настрани да втаса. Познава се, че е готова по това, че става на мехурчета.

Междувременно яйцата се разбиват със захарта до получаването на напълно хомогенна смес. В пресятото брашно се изсипва готовата яйчено-захарна смес и после се добавя маята. 

Бърка се внимателно с дървена лъжица. На малки порции се добавя млякото, като преди да се изсипе следващата трябва да сте сигурни, че предишната е добре абсорбирана.

След това сместа започва да се бърка с ръце и се добавя разтопеното масло. Продължава се с ръчното бъркане, като тестото се изтегля нагоре.

Когато е готово, се оставя да втаса на топло, което означава при температура от поне 20 градуса. След това сместта се разпределя в предварително намазнени форми, като не трябва да се запълва повече от половината от съда. Покрива се с кърпа и се оставя да довтаса за около час.

Междувременно фурната се загрява на 250 градуса, а когато са втасали козунаците се намазват с разбито яйце.

Пекат се на тези градуси около 15 минути или докато хванат коричка, след което температурата се намалява на 160-180. Пекат се, докато покафенеят отгоре. 

Кулич – руски козунак със стафиди

Необходими продукти:

800 г брашно
50 г прясна мая
250 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар на кристали
200 г масло
200 г стафиди
щипка сол

За глазура:

3 с. л. пудра захар
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. светъл ром

* Продуктите са за един козунак.

Начин на приготвяне:

Маята се натрошава и смесва с малко топло мляко. В остатъка от млякото се разтопява маслото. Към тях се добавя захарта и солта. Сместа хубаво се разбърква и се оставя леко да се охлади. 

Брашното се пресява и се сипва в млякото. Прибавя се бухналата мая и се замесва гладко еднородно тесто. 

Поставя се на топло, покрито с кърпа, да втасва 30 минути. 

Отделят се белтъците от жълтъците, като не се смесват. Белтъците се разбиват. 

Стафидите се измиват, подсушават и овалват в брашното, за да не падат на дъното на тестото. 

Когато то увеличи двойно обема си, един по един се прибавят жълтъците, а след това и белтъците. 

Постепенно се сипват стафидите, след което се започва месенето. Висока форма се намазва с масло и се наръсва с брашно.Фурната се затопля до 180 градуса. 

Формата се пълни с тесто до половината, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. 

Когато тестото е готово, се слага да се пече в загрятата фурна около 45 минути. 

Куличът се оставя да изтине, след което се залива с глазура от пудра захар, лимонов сок и ром.

 

Easter mood - Не могу не напомнить вам об этом рецепте, который уже не первый год пользуется у вас большой популярностью. Рецепт творожного кулича без дрожжей. Готовила его до своего перехода на растительное питание, но до сих пор помню его замечательный вкус и аромат - Творожный бездрожжевой кулич Рецепт: (для выпечки 4 куличиков в кружках объемом 250 мл) рекомендую по этому рецепту использовать небольшие формы для выпечки 125 гр сливочного масла 125 гр творога 125 гр сахарного песка 1 крупное яйцо цедра 1 апельсина 40 мл свежевыжатого апельсинового сока 300 гр муки 10 гр разрыхлителя 1/2 ч л соли 50 гр рубленных орехов (миндаль, пекан или на ваш вкус) 50 гр изюма (замоченного в коньяке на ночь) 70 гр смеси цукатов (на ваш вкус) 1 ч л ванильного экстракта Приготовление: Сливочное масло комнатной температуры взбить до бела с сахарным песком. Добавить яйцо и еще раз взбить до воздушной белой массы. Добавить протертый через сито (или измельченный блендером) творог, ванильный экстракт, цедру и сок апельсина, взбить. В отдельную чашу просеять муку, разрыхлитель и соль. Добавить сухие ингредиенты к основной массе и вымесить лопаткой. Добавить орехи, цукаты и изюм (коньяк нужно слить, а изюм обсушить на бумажном полотенце). Замесить мягкое тесто (можно руками). Разделить на 4 части. Формы для выпечки (я использовала эмалированные кружки) проложить бумагой для выпечки (основание и бортики). Выложить тесто (на 1/2 формы), аккуратно распределить в форме. Выпекать при 180С в течение 20-25 минут (готовность проверить зубочисткой). Готовые куличи остудить на решетке, посыпать сахарной пудрой или декорировать глазурью.

A post shared by Elena Tyan (@deliscake) on

Цуреки – гръцки козунак

Необходими продукти:

375 г брашно
7 г суха мая
125 мл прясно мляко
60 г масло
1/2 ч л сол
60 г захар
1 ч. л. портокалова кора
1 ч. л. анасон 
1 яйце

За глазура:

1 яйце
1 с. л. прясно мляко
1 с. л. сусам
1 с. л. начупени бланширани бадеми
1 с. л. захар

* Продуктите са за един козунак.

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря с 2 с.л. топла вода. Оставя се за 10 минути встрани. Междувременно млякото, маслото, солта, захарта и кората на портокала се загряват, докато не се разтопи маслото. 
Брашното се пресява заедно с анасона в купа и се оформя кладенче, в което се излива маята, сместа с млякото и маслото, а след това се добавя и яйцето. 
От комбинираните съставки се омесва тесто. Оставя се в намаслена купа и се отделя на топло да втаса. Втасало е тогава, когато обемът му се удвои.

След като е готово, то се разделя на три еднакви части, оформени като цилидрични " фитили". От тях се сплита голям козунак. 
Отгоре се намазва с предварително приготвена смес от разбито яйце и мляко. След това се поръсва със захар, бадеми и сусам. 

Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса още веднъж. 

Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 35-40 минути.


Коломбо – италиански козунак

Необходими продукти:

400 г брашно
1 ч.ч. прясно мляко
250 г масло
160 г захар
25 г прясна мая
50 г бадеми, обелени, нарязани на половина
30 г захар за намазване
4 жълтъка
1 яйце
150 г захаросани лимонови кори
кората от 1 лимон
1 щипка сол

 

* Продуктите са за един козунак.

Начин на приготвяне:

Маята се смесва с малко толпо мляко и брашно. Разбърква се до получаването на рядка каша. Сместа се оставя настрани да втаса. Познава се, че е готова по това, че става на мехурчета.
В купа се изсипва брашното и към него се добавя една с.л. захар и готовата мая. Сместта се омесва, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Втасала е, когато обемът стане двоен.

Междувременно се разтапя маслото, разбива се с жълтъците и останалата захар и към сместа се прибавя останалото мляко. След това получената млечна смес се прибавя към втасалото тесто. Меси се, докато тестото се отдели от купата. 

Добавя се цялото яйце, пресния и захаросания лимон, размесва се и се оформя топка. Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса за 30 минути. Премесва се пак и пак втасва 15-20 минути.

Тестото се поставя във форма на гълъб - в превод colomba означава гълъб, като не трябва да е до ръба на формата, защото тестото удвоява обема си.

Междувременно се прави гъст сироп от 30 г захар и малко вода. След като изстине с четка се нанася върху тестото. Поръсва се със захар, бадеми и стафиди. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

Коментари

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.