Великден е свят празник за християните по целия свят. И по неписано правило той не би бил същият без козунак.

Този обреден хляб символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа.

Смята се, че в България козунакът идва в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

А какви са традиционните козунаци, които присъстват на великденската трапеза по света и рецептите за приготвянето им, може да разберете и видите в следващите редове:

Френски козунак

Необходими продукти:

1 кг брашно, пресято

6 яйца
60 гр прясна мая
300-400 гр пудра захар
500 мл прясно мляко
250 гр. масло, разтопено
1 с.л. коняк
1 настъргана лимонова кора

* Продуктите са за два големи козунака или за три по-малки.

Начин на приготвяне:

Към малка част от топлото мляко и брашното се добавя маята. Разбърква се до получаването на рядка каша. Сместа се оставя настрани да втаса. Познава се, че е готова по това, че става на мехурчета.

Междувременно яйцата се разбиват със захарта до получаването на напълно хомогенна смес. В пресятото брашно се изсипва готовата яйчено-захарна смес и после се добавя маята.

Бърка се внимателно с дървена лъжица. На малки порции се добавя млякото, като преди да се изсипе следващата трябва да сте сигурни, че предишната е добре абсорбирана.

След това сместа започва да се бърка с ръце и се добавя разтопеното масло. Продължава се с ръчното бъркане, като тестото се изтегля нагоре.

Когато е готово, се оставя да втаса на топло, което означава при температура от поне 20 градуса. След това сместта се разпределя в предварително намазнени форми, като не трябва да се запълва повече от половината от съда. Покрива се с кърпа и се оставя да довтаса за около час.

Междувременно фурната се загрява на 250 градуса, а когато са втасали козунаците се намазват с разбито яйце.

Пекат се на тези градуси около 15 минути или докато хванат коричка, след което температурата се намалява на 160-180. Пекат се, докато покафенеят отгоре.

Кулич – руски козунак със стафиди

Необходими продукти:

800 г брашно
50 г прясна мая
250 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар на кристали
200 г масло
200 г стафиди
щипка сол

За глазура:

3 с. л. пудра захар
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. светъл ром

* Продуктите са за един козунак.

Начин на приготвяне:

Маята се натрошава и смесва с малко топло мляко. В остатъка от млякото се разтопява маслото. Към тях се добавя захарта и солта. Сместа хубаво се разбърква и се оставя леко да се охлади.

Брашното се пресява и се сипва в млякото. Прибавя се бухналата мая и се замесва гладко еднородно тесто.

Поставя се на топло, покрито с кърпа, да втасва 30 минути.

Отделят се белтъците от жълтъците, като не се смесват. Белтъците се разбиват.

Стафидите се измиват, подсушават и овалват в брашното, за да не падат на дъното на тестото.

Когато то увеличи двойно обема си, един по един се прибавят жълтъците, а след това и белтъците.

Постепенно се сипват стафидите, след което се започва месенето. Висока форма се намазва с масло и се наръсва с брашно.Фурната се затопля до 180 градуса.

Формата се пълни с тесто до половината, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

Когато тестото е готово, се слага да се пече в загрятата фурна около 45 минути.

Куличът се оставя да изтине, след което се залива с глазура от пудра захар, лимонов сок и ром.

View post on Instagram
 

Цуреки – гръцки козунак

Необходими продукти:

375 г брашно
7 г суха мая
125 мл прясно мляко
60 г масло
1/2 ч л сол
60 г захар
1 ч. л. портокалова кора
1 ч. л. анасон
1 яйце

За глазура:

1 яйце
1 с. л. прясно мляко
1 с. л. сусам
1 с. л. начупени бланширани бадеми
1 с. л. захар

* Продуктите са за един козунак.

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря с 2 с.л. топла вода. Оставя се за 10 минути встрани. Междувременно млякото, маслото, солта, захарта и кората на портокала се загряват, докато не се разтопи маслото.
Брашното се пресява заедно с анасона в купа и се оформя кладенче, в което се излива маята, сместа с млякото и маслото, а след това се добавя и яйцето.
От комбинираните съставки се омесва тесто. Оставя се в намаслена купа и се отделя на топло да втаса. Втасало е тогава, когато обемът му се удвои.

След като е готово, то се разделя на три еднакви части, оформени като цилидрични " фитили". От тях се сплита голям козунак.
Отгоре се намазва с предварително приготвена смес от разбито яйце и мляко. След това се поръсва със захар, бадеми и сусам.

Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса още веднъж.

Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 35-40 минути.

View post on Instagram
 

Коломбо – италиански козунак

Необходими продукти:

400 г брашно
1 ч.ч. прясно мляко
250 г масло
160 г захар
25 г прясна мая
50 г бадеми, обелени, нарязани на половина
30 г захар за намазване
4 жълтъка
1 яйце
150 г захаросани лимонови кори
кората от 1 лимон
1 щипка сол

* Продуктите са за един козунак.

Начин на приготвяне:

Маята се смесва с малко толпо мляко и брашно. Разбърква се до получаването на рядка каша. Сместа се оставя настрани да втаса. Познава се, че е готова по това, че става на мехурчета.
В купа се изсипва брашното и към него се добавя една с.л. захар и готовата мая. Сместта се омесва, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Втасала е, когато обемът стане двоен.

Междувременно се разтапя маслото, разбива се с жълтъците и останалата захар и към сместа се прибавя останалото мляко. След това получената млечна смес се прибавя към втасалото тесто. Меси се, докато тестото се отдели от купата.

Добавя се цялото яйце, пресния и захаросания лимон, размесва се и се оформя топка. Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса за 30 минути. Премесва се пак и пак втасва 15-20 минути.

Тестото се поставя във форма на гълъб - в превод colomba означава гълъб, като не трябва да е до ръба на формата, защото тестото удвоява обема си.

Междувременно се прави гъст сироп от 30 г захар и малко вода. След като изстине с четка се нанася върху тестото. Поръсва се със захар, бадеми и стафиди. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

View post on Instagram
 
View post on Instagram