Това вкусно предястие е част от арабската традиционна кухня.

Онова, което ни плени в него е съчетанието между две от любимите ни храни - риба тон и нахут.

И понеже се знае твърде много за качествата на рибата тон като храна, то за нахута можем да кажем, че все още е твърде непознат на повечето българи.

Всъщност, нахутът го познаваме по-добре под формата на леблебия. Но от него могат да се приготвят най-различни печени, пържени и варени ястия, както и брашно.

Нахутът, който ще ви трябва за тази рецепта трябва да бъде от консерва /намира се в повечето био магазини и в големите вериги/.

Необходими продукти:

400гр. консервиран нахут
400гр. консервирана риба тон
4 стръка зелен лук
100 мл. Зехтин

Овкусяващ сос:

4 с.л. лимонов сок
3 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. нарязан копър
2 скилидки пресован чесън
1 ч.л. горчица
сол, смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Нахутът и рибата тон се отцеждат от течността. Разбъркват се внимателно заедно с нарязания зелен лук.

В буркан с винт се поставят зехтинът, лимоновият сок и горчицата и се завива с капачка. Разтърсва се силно, за да се обърка.

Полученият сос се прибавя се към рибата и се разбърква внимателно. Оставя се за няколко часа в хладилника.

При сервирането се поръсва с нарязаните подправки, солта и смления черен пипер.