Обичате ли ризото? Днес ви предлагаме една нетрадиционна рецепта за вкусно ризото с грах и скариди. За да го направите трябва да приготвите и специален бульон от скариди но не се плашете - не е трудно да се направи. Нужни са ви само 50 минути, желание и добро настроение. И така - ето как да направите тази вкусна рецепта!


Време за приготвяне: 50 мин.
Брой порции: 4

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА


1 l. бульон от скариди (виж рецептата долу);
150 g масло Lurpak;
1 глава лук;
300 g ориз Арборио;
75 ml сухо бяло вино;
180 g пармезан;
2 шепи пресен грах;
сол и прясно смлян черен пипер на вкус;
8 големи скариди;
масло за запържване;
малък стрък пресен босилек;

За бульона от скариди (1 l.):


черупки от скариди;
стрък копър;
1 малка глава лук;
стрък прясна мащерка;
2 бр. дафинови листа;
1/2 морков;
6 пиперки;
щипка сол;

КАК ДА ГО ПРИГОТВИШ

1. Обели граха от шушулките и го остави в купа. Отдели скаридите от черупките и ги нарежи на малки парчета. Не забравяй да запазиш черупките, тъй като ще са ти нужни за бульона.

2. Разтопи малко масло в тиган с дебело дъно и добави нарязания лук. Сотирай, докато стане мек и прозрачен. Добави ориза и увеличи топлината, като продължаваш да бъркаш. Добави бялото вино и бъркай продължително, за да не загори оризът.

3. Започни да добавяш бульона от скариди малко по малко, като оризът не трябва да спира да ври. След като си добавил по-голямата част от бульона и оризът започне да става кремообразен, добави малки парченца студено масло пармезан, разбъркай добре и добави граха.

4. Изсипи и остатъка от бульона и подправки със сол и черен пипер. Разбъркай добре за богата и кремообразна текстура. Изпържи скаридите в тиган с горещо масло точно преди да сервираш. Поднеси аранжирани върху порция ризото с малко пресен нарязан босилек.

Бульон от скариди

Сложи черупките от скариди в тенджера с малко масло. Добави ситно нарязаните подправки и зеленчуци и прибави достатъчно вода, за да покриеш добре. Подправи със сол и черен пипер. Остави да къкри за 20 минути. Накрая отцеди черупките, подправките и зеленчуците, за да получиш чист бульон.

(в материала има продуктово позициониране)