Трифълът е десерт от подредени на пластове в голяма стъклена купа яйчен крем, плодове, кексчета и разбита сметана. Резултатът е изключително ефектен.

Необходими продукти за 10 порции:


750 г замразени летни плодове (малини, къпини, червени и черни боровинки)
250 г захар
9 листа желатин
75 г яйчен крем на прах
1,2 л мляко
2-3 малки кексчета, на хапки
4 с.л шери или ликьор от касис
300-450 мл сметана
1 ч.л ванилов екстракт
2 с.л пудра захар
2 натрошени ореховки за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Сварете плодовете в 1 л вода на слаб огън за 2 мин, след което отделете 6 с.л. от тях и 150 мл от сока. Варете още 5 мин.

2. Междувременно накиснете желатина в студена вода да омекне. Намачкайте сварените плодове и ги претрийте през цедка, за да отстраните обвивки и семена. Изцедете желатина, сложете го в горещия сироп и бъркайте, докато се разтвори. Охладете сместа и я приберете в хладилника.

3. Пригответе яйчения крем с млякото и 50 г захар според упътването на опаковката. Покрийте купата с фолио и оставете да изстине малко.

4. Изсипете хапките кекс на дъното на дълбока стъклена купа, полейте със заделените сок и плодове, а след това и с шерито. Покрийте с дебел слой яйчен крем и го натиснете, за да уплътните. Оставете го да поизстине и да образува ципа, която да не позволи на желето да продължи надолу.

5. Добавете желето и приберете съда в хладилника, докато то стегне напълно.

6. Разбийте сметаната с ванилията и пудра захарта на твърда пяна и я разпределете с лъжица върху стегналото желе. Поръсете с натрошените ореховки и приберете в хладилника до сервирането.

Източник: goodfood.bg