Автор
Ева Лъчезарова

С какво да замените банана в смутито си

Наскоро си направих един чудесен смути детокс, след него се чувствах толкова добре, че реших да оставя блендираната закуска в менюто си за по-дълго. Имах само един проблем - след като бях изкарала 7 дни единствено на смутита имах нужда от разнообразие. Всички почитатели на смутитата знаят, че бананите присъстват почти във всяка рецепта - освен, че са много полезни, те придават и специфична кремообразност на текстурата и я сгъстяват. С какво обаче бихме могли да ги заменим, за да не ни дотяга от тях и за да допълним блендираната си закуска с още здравословни вещества?

Накиснато кашу

Всички знаем защо е по-добре ядките да се киснат, а накиснатото кашу има чудесното свойство да се превръща в божествен крем, след като мине през блендера. Кашуто е богато на полезни мазнини, а освен това съдържа и протеини. Неудобството е, че трябва да го накиснете от предишната вечер, както и това, че е добре да внимавате с количеството ядки, които слагате, защото те са доста по-калорични от банана.



Авокадо

Безспорно авокадото е най-честият заместител на банана, който използвам. То съдържа оптимално количество добри мазнини и по този начин контролира нивата на инсулин в организма. Тук също е важно да се внимава с порциите, които добавяте към смутито си. Нутриционистите съветват да заложите на ¼ или ½ авокадо, тъй като цялото би дошло доста калорично.



Замразени тиквички

Трябва да си призная, че имам сериозен проблем с тиквичките. Никога не мога да преценя какво количество ми е необходимо за рецептата, която съм си харесала и затова винаги ми остава поне по една излишна тиквичка. Когато чух, че бих могла да я използвам в смутито буквално се почувствах сякаш съм открила топлата вода. Освен това тиквичките са богати на витамин А и С, честно казано, когато добавя тях ми липсва сладостта на банана и затова слагам по 1 или 2 фурми.



Овесени ядки

Овесените ядки абсорбират течности и по този начин чрез тях също може да се постигне добра кремообразна текстура, те са богати на чудесни и много полезни фибри. За по-лесно блендиране можете да ги накиснете от предишната нощ или пък да ги направите на брашно с помощта на блендер.

Боб

Напоследък бобът се използва често като заместител на банана, а понякога се слага дори в десерти. Той също придава чудесна текстура на смутито и би могъл да влезе в употреба, когато се нуждаете от разнообразие.