Една лека и изкусителна салата, която ще впечатли небцето и на най-взискателния гастроном, събрала в себе си неповторимия вкус на пролетта.

Продукти за 4 порции:

По 1 шепа спанак, рукола, айсберг
½ вр. магданоз
½ ч.ч. каноа
½ авокадо
½ портокал, нарязан на парченца
лимонов сок
морска сол на вкус

Приготвяне:

Киноата се накисва предварително във вода с лъжица сок от лимон или ябълков оцет за поне 6 часа. Идеята е по този начин да се активират инхибиторите, които пречат за усвояването на полезните вещества в нея. След това киноато се измива добре и се сварява до готовност, ок. 15-20 минути, изключва се и се оставя с похлупак за още 10 минути.

Докато се вари, в студена вода с лъжица ябълков оцет и лимонов сок се накисва спанакът, за да се изчисти от нитратите, (освен ако не е домашен).

Магданозът, айсбергът и спанакът се накисват, добавя се руколата.

Прибавят се киноата, нарязаното авокадо и парченцата портокал. Овкусява се със солта и сока от ½ лимон. За екзотика и финес може да декорирате с парченца лимон или друг цитрусов плод.