Шакшука е вкусно ястие, което ще ви накара буквално да си оближете пръстите.
Време за готвене: 30 мин.
Брой порции: 4 бр.
Продукти:
1 с. л. зехтин
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 червено чили
2 консерви домати, нарязани на кубчета (по 400 g всяка)
1 ч. л. кимион
½ ч. л. пушен червен пипер
Сол, черен пипер
150 g крем сирене Arla Натурално (1 опаковка)
4 яйца
1 стрък пресен лук
Приготовление:
Фурната се нагрява на 200°С. Лукът, чесънът и чилито се нарязват на ситно и се задушават в широк огнеупорен съд с малко зехтин, докато лукът стане прозрачен. Подправя се със сол, черен и червен пипер и се добавят доматите. Разбърква се и се готви на ниска температура около 15 мин., за да могат вкусовете да се смесят и част от течността на доматите да се изпари. Добавя се крем сиренето и се разбърква внимателно, за да се разпредели равномерно и да придаде плътна кремообразна текстура на соса.
С лъжица се оформят 4 кладенчета в соса и във всяко от тях се чуква по 1 яйце. Огнеупорният съд се слага във фурната за 5-10 мин., или докато яйцата се сготвят. Ястието се изважда се от фурната, поръсва се с нарязан пресен лук и се сервира топло с мек хляб, който може да поеме вкусните сосове и хрупкава салата за свежест.