Има няколко варианта на произхода на името на популярния ябълков десерт. Някои смятат, че "шарлата" произхожда от старата английска дума "charlyt", с която се нарича десерт от бити яйца, мляко и захар. Други защитават версията, че емблематичният пай носи името на кралица Шарлот, влюбена в ябълковите овощни градини. Какъвто и да е произходът на това изкусително творение обаче, истината е, че този сладкиш е шедьовър, който трябва да се опита. И то незабавно!

Продукти:

250 г бишкоти
400 г ябълки
250 мл прясно мляко
75 г захар
2 яйца
35 г прясно масло
1 пакетче ванилия
125 мл плодов сироп

Приготвяне:

Измитите ябълки се обелват, почистват се от семенната част, нарязват се на тънки филийки, поръсват се с малко захар и се задушават в маслото.

В намазана с масло форма се нареждат бишкоти на дъното и около него. След това се редят на пластове задушените ябълки и останалите бишкоти, като най-отгоре се слагат ябълки.

Така подреденият сладкиш се залива със смес от разбитите яйца, прясното мляко, захарта и ванилията и се пече на водна баня. Поднася се полят с плодовия сос.