Автор
Woman.bg

Шоколадов козунак с манго и червени боровинки

Какво да омесим тази година, за да не превръщаме това приятно задължение в рутина?

Може да пробваме нещо по-оригинално, като шоколадов козунак с манго и червени боровинки.

Продукти:

* 260 гр. брашно;
* 30 гр. какао;
* 15 гр. прясна или 5 гр. суха мая;
* 20 гр. краве масло със стайна температура;
* 100 мл. мляко + 60 мл. вода;
* 50 гр. захар;
* 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат;
* 1 яйце (разделете белтъка и жълтъка);
* 85 гр. сушени червени боровинки и манго в пропорции по ваш избор;
* индийско орехче, канела, карамфил;
* сол;
* глазура (купешка или домашна).



Приготвяне:

Изсипете какаото в малка тенджера. Добавете сода, щипка сол, захар и вода. Разбъркайте, сложете сместа на котлона и я кипнете. После охладете.

Измерете 60 гр. брашно и го изсипете в дълбок съд. Разтворете маята в затопленото мляко и излейте сместа в брашното. Разбъркайте, покрийте съда с кърпа и оставете сместа да набъбне за около половин час.

После добавете размекнато краве масло, жълтък, какаовата смес, останалото брашно и подправките.

Омесете добре тестото, оформете го на топка и го оставете в намазана с олио купа. Покрийте съда с кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за един час.

Разбийте белтъка на сняг. Забъркайте го в тестото и добавете сушените плодове. Може да намажете ръцете си с олио, тъй като тестото ще бъде доста лепкаво. Върнете омесеното тесто в купата, покрийте го с кърпа и пак го оставете за един час.

Разпределете го във формите за печене и го оставете да втаса за трети път. После го сложете в загрята до 100 градуса фурна и печете 10 минути. Увеличете температурата до 180 градуса и печете още около 40 минути. Пробвайте готовността с дървен шиш – ако излезе от тестото сух, значи козунакът е готов.

Охладете напълно готовия козунак и го украсете с глазура.