Необходими продукти:

За блата:

• 6 бр. яйца
• 1 ч.ч. пресято брашно
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 ч.ч. пресята пудра захар
• 1/3 ч.ч. прясно мляко (пълномаслено)

За млечната смес:

• 400 мл подсладено кондензирано мляко
• 300 мл кондензирано мляко без захар
• 300 мл течна сметана
• 1 с.л. ванилов екстрат или 2 ванилии
• 30 мл бял ром

За украсата:

• 2 ч.ч. сладкарска сметана
• ванилия
• пудра захар на вкус

Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват на сняг, захарта се добавя постепенно, след това се прибавят жълтъците един по един.

Добавят се постепенно млякото и брашното.

Тава се намазва с масло (обилно), поръсева се с брашно, изсипва се сместа и се заглажда. Пече се до златисто.

Разбиват се всички млека, ванилията и ромът на слаб огън, без да се затоплят много.

С вилица се набожда вече готовия блат, за да поеме добре млечната смес.

При заливането на тортата млечната смес трябва да е студена, а блатът топъл (или обратното) за да поеме добре. Оставя се в хладилника за около 1 час.

Разбиват се двете чаши сметана, подслажда се на вкус с пудра захар, добавя се ванилията и се украсява тортата.

Към сметановата украса се добавят плодове по избор. Сервира се, като отстрани се прибавя малко от млечната смес.