Здравейте, момичета! Днес ще се разходим не много далеч.....няма да пътуваме до Австралия, Чили, Южна Африка, нито дори до по-близките европейски винени дестинации като Франция, Италия и Испания. Виненото ни пътешествие ще бъде на ...Балканите!

Защо БАЛКАНИТЕ?

БАЛКАНИТЕ могат да се похвалят с най-древната винена история в света!

На БАЛКАНИТЕ разнообразието от местни винени сортове е поне толкова богато, колкото е богата и душевността на хората от региона!

Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, БАЛКАНИТЕ се нареждат на 5 място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки Италия, Франция, Испания и САЩ!

За последното десетилетие БАЛКАНИТЕ постигнаха огромен напредък в качеството на вината си и могат да заявят претенциите си за ключов играч на световната винена карта!

Нека започнем от някъде нашето пътешествие. С наближаващите почивни дни много българи ще се отправят към южната ни съседка.

Северна Гърция е регионът с най-много наградени вина от световни винен конкурси от всички области на тази прекрасна страна.

Асиртико, малангузя, мосхофилеро, робола, ксиномавро са само някои от гръцките сортове, които придобиват все по-голяма полулярност в световен мащаб и радват почитателите на висококачествените вина.

Може би най-класните бели вина в Гърция се произвеждат от сорта Асиртико, роден на остров Санторини и отглеждани в някои от най-старите лозя в света, датиращи от далечната 3500 година преди новата ера! На вулканичния остров Санторини всичко е необикновено.

Асиртико от Санторини са световна класа сухи бели вина, които могат да се пият както млади, така и отлежали, идеалното допълнение към висшата кухня, риба, морски дарове и, изненадващо, дори месни ястия. Те отразяват вулканичния тероар на Санторини и особеното при тях е формата на самата лоза. Поради силния вятър резитбата се оформя във вид на кошница като гроздовите чепки се оставят в средата. По този начин те са предпазени от бурните понякога морски ветрове, които са една от причината за превъзходния минерален вкус на тези наистина уникални вина!

Вина от Асиртико се произвеждат и в Северна Гърция много успешно, но тук преобладават цветистите тонове, вината са по-сочни и с по-малка минералност.

Комбинацията Асиртико и Совиньон Блан се радва на изключителна популярност. Двата сорта се допълват чудесно, ароматите на прясно окосена трева се преплитат с изисканата киселинност на Асиртикото като ефекта е...зашеметяващ!

В следващите материали ще ви разкажем за Малангузя – ефирната бяла дама от Северна Гърция.

Балкански вина от местни и международно сортове ще можете да опитате на първото издание на Тhe Balkans International Wine Competition 2012 на 16 и 17 юни в Гранд Хотел София, когато София ще стане Балканската столица на Виното!