Ако искате да отслабнете за лятото, днешната ни рецпета е точно за вас. Тя е за подготовката на вкусно и диетично ястие - спагети от тиквички със сос Карбонара.

Продукти:

1200 г. тиквички
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
140 гр. бекон
100 мл. мляко
200 гр. крем сирене Arla Лайт
100 гр. пармезан
50 гр. див лук
сол и черен пипер

Приготовление:

Тиквичките се изплакват, отрязват се краищата им и с белачка за картофи/зеленчуци се изрязват тънки, дълги ленти, докато се стигне до семестата част. Тогава тиквичката се завърта и изрязването на лентите продължава, докато остане само средата със семките, която се изхвърля. Лентите от тиквички се слагат в купа и се оставят настрана.

Беконът се нарязва на малки парченца, слага се в горещ тиган без мазнина, за да се изпържи и да стане хрупкав. Изважда се от тигана с решетеста лъжица и се оставя върху филтърна хартия, за да се отцеди напълно от мазнината.

В отделен съд се нагрява млякото, добавя се крем сиренето и пармезанът, разбърква се и се оставя да се готви на ниска температура за няколко минути, като се бърка непрекъснато. Добавя се хрупкавият бекон и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

В тигана, в който сте готвили бекона, се слага зехтинът и счуканият чесън. Добавят се лентите от тиквички и се пържи/готви около 2 мин., като се бърка непрекъснато. Добавя се сосът, разбърква се, поръсва се с нарязан див лук и се сервира.

(в материала има продуктово позициониране)