Необходими продукти:
250 г бекон
1 гл. лук кромид стар
2 ск. чесън стар
1 кг тиква
5 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
1 щипка черен пипер млян
1 ч.л. мащерка
100 г крутони
Начин на приготвяне:
Беконът се запържва леко. Изважда се и се оставя да се отцеди.
Слага се 1 с.л. от образувалата се мазнина и лукът се запържва за 2 минути.
Изчистената и нарязана тиква се слага във водата, оставя се да заври и котлонът се намаля, за да къкри. Вари се докато тиквата омекне съвсем.
Докато супата се вари, крутоните се задушават леко в мазнината от бекона, ако не е достатъчно може да се сложи още малко. Овкусяват се със сол и пипер.
Супата се пасира до гладка консистенция и леко се охлажда.
Сервира се в купички, поръсени с бекона и крутоните. Гарнира се с листа мащерка.